Scandaluri celebre în care a fost implicat Adrian Streinu-Cercel

Mihai Roșoiu 03.12.2020, 20:04
Scandaluri celebre în care a fost implicat Adrian Streinu-Cercel

Adrian Streinu Cercel a fost, mai tot timpul, o voce cu autoritate în medicina românească. Asta până când în România au început să apară cazurile de coronavirus. Izbucnirea pandemiei a adus cu sine și un recul al credibilității medicului, din cauza unor declarații controversate. Seria de scandaluri celebre în care a fost implicat Adrian Streinu Cercel i-au scăzut din notoritate. Totul a culminat cu intrarea acestuia în politică, doctorul aflându-se pe listele PSD pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Scandaluri celebre în care a fost implicat Adrian Streinu-Cercel

Fiind foarte vizibil datorită numeroaselor intervenții la posturile naționale de televiziune, Streinu-Cercel a devenit ținta unor atacuri repetate. În cele mai multe cazuri, criticile și le-a atras în urma unor declarații pe marginea problemelor cauzate de Covid-19.

Odată cu apariția primelor cazuri în România, au început și scandalurile în care a fost implicat Adrian Streinu-Cercel. „Acest coronavirus este mai slab de vreo 10 ori mai slab decât o gripă obișnuită ”, spunea specialistul. Realitatea avea să-l contrazică într-un timp foarte scurt. Mii de oameni pierdeau lupta cu boala, iar afirmația sa nu mai avea niciun suport.

A contestat dezinfectarea cu spirt medicinal și nu a crezut că România va fi lovită de coronavirus

Gafele lui Adrian Streinu-Cercel au continuat. Chestionat pe marginea unui subiect ce devenea din ce în ce mai arzător, medicul a spus că spirtul medicinal nu este indicat pentru dezinfectare în cazul Covid-19. Specialiști de renume mondial l-au contrazis aproape instantaneu prin sfaturile oferite populației. Spirtul este considerat de toată lumea un aliat în lupta contra pandemiei de coronavirus.

Scandaluri in care a fost implicat Adrian Streinu-Cercel
Scandaluri in care a fost implicat Adrian Streinu-Cercel

De asemenea, același Streinu-Cercel a făcut o previziune total eronată referitoare la răspândirea Covid-19 pe teritoriul României: „Riscul ca epidemia de coronavirus să ajungă pe teritoriul României este substanțial redus”, a decretat medicul în urmă cu câteva luni. Ipoteza a fost infirmată!

Consilier „permanent” pentru miniștrii Sănătății

Adrian Streinu-Cercel a fost mereu în preajma celor care au condus destinele Sănătății Publice din România. Că puterea a fost deținută de social democrați sau liberali, medicul a fost mereu acolo. Un scurt mandat de Secretar de Stat s-a sfârșit din cauza unei decizii controversate. Doctorul a decis cumpărarea vaccinului împotriva gripei porcine, în condițiile în care Institutul Cantacuzino era unul dintre puținii producători ai acestui medicament din Europa.

Gripa porcină i-a adus lui Streinu-Cercel și un proces cu familia actorului Toni Tecuceanu, care a murit din cauza unei bacterii din spitalul condus de Streinu-Cercel, în timp ce medicul s-a grăbit să anunțe că actorul ar fi fost victimă a gripei porcine. Familia a câștigat procesul.

Declarațiile de la Colectiv și conflictele de interese

Din lista de scandaluri celebre în care a fost implicat Adrian Streinu Cercel a făcut parte și cel legat de victimele incendiului de la Colectiv. Medicul a afirmat că niciun supraviețuitor al tragicului eveniment care ulterior a murit în spitalele din România, nu a decedat din pricina infectării cu bactorii nocosomiale. Realitatea l-a contrazis încă o dată.

În fine, Adrian Streinu Cercel a fost investigat pentru conflict de interese de către instituțiile statului. În urmă cu cinci ani,  ANI l-a acuzat pe Streinu-Cercel că a fost incompatibil între 2008 și 2012, pentru că a fost simultan manager la Institutul Balș și președinte al Senatului Universității Carol Davila. De asemenea, ANI l-a declarat incompatibil și pentru că între 2010-2012 a fost în același timp manager la Balș și secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Urmăriți Impact.ro și pe