Scandalul măștilor periculoase distibuite de Unifarm continuă. Dezvăluirea despre doctorul Streinu-Cercel

Redacția IMPACT 08.05.2020, 09:37
Scandalul măștilor periculoase distibuite de Unifarm continuă. Dezvăluirea despre doctorul Streinu-Cercel

Subiectul achizițiilor publice stârnește tot mai multe discuții în spațiul public. În urmă cu două zile, statul român a restras de pe piață un set de măști importate din China, din cauza faptului că reprezintă un pericol pentru sănătate. Care este legătura între neconformitățile acestor măști și medicul Adrian Streinu Cercel?

Măști periculoase, încă în spitalele din România

Compania de stat Unifarm a cumpărat peste 1 milion de măști fără a trece mai întâi printr-o licitație, pe care le-a distribuit în 113 spitale din România. Măștile tip FFP2 sunt produse de compania Daddy Baby, un producător de pamperși din China și au fost declarate periculoase.

Sursa foto: Ziarul de Cluj
Sursa foto: Ziarul de Cluj

Mai mult, liderii UE le-au interzis pe întreg continentul pentru că neconforme și reprezintă un pericol, deoarece permit trecerea a 25% din particule, față de sub 8%, cât este cel mai mic randament admis pentru măștile FFP2. Deși acest lucru a avut loc în urmă u două zile, măștile distribuite în unitățile spitalicești din România, prin compania Unifarm, nu au fost încă retrase complet. Informația a ieșit la iveală în urma unor investigații realizate de Libertatea.

Câte măști periculoase au rămas în spitale?

Un răspuns din partea Unifarm, pentru Libertatea arată că din cele 1.200.000 de măști livrate, au mai rămas de retras 34.063 de măști, din 11 spitale din România. Retragerea acestora s-a îngreunat pentru că, spune compania statului, acestea au fost blocate în depozite, în vederea schimbării. Așadar, procesul retragerii este încă în derulare și teoretic, măștile periculoase se află acum încă în anumite spitale.

Numele firmei care a fost importatorul acestor produse și care a fost notificată cu privire la retragerea acestora de pe piață este Ducos Trading SRL , o companie cu capital privat românesc, ce se ocupă cu importul și distribuția produselor medicale. Unul din proprietarii acestui business este Ion Berciu, vechea cunoștință și partener al lui Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. Din portofoliul Ducos a încheiat contracte cu spitalele bucureștene, precum Universitar, Marius Nasta, Colentina, Bagdasar-Arseni și spitale județene din țară.

Ion Berciu este același personaj despre care RISE Project a dezvăluit într-o investigație din 2016 că a fost partener de business într-un offshore din Cipru, cu Streinu-Cercel. Formal, Streinu Cercel și Berciu s-au retras din afacere în 2008, dar aceeași firmă a continuat să deruleze multiple afaceri în interiorul Matei Balș.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI