350 de lei pentru milioane de români. Decizia anunțată acum. Este obligatoriu

Iancu Andreea 12.08.2020, 11:04
350 de lei pentru milioane de români. Decizia anunțată acum. Este obligatoriu

O nouă inițiativă legislativă le-ar putea aduce românilor 350 de lei în plus în buzunare. Decizia a fost anunțată ieri, de către Senatul României. Astfel, milioane de români ar urma să beneficieze de această sumă pentru a cumpăra haine copiilor.

Uniforma școlară obligatorie, asigurată cu 350 de lei pe an

Se pare că ținutele elevilor vor deveni la fel începând cu anul școlar 2020-2021. Potrivit unui proiect de lege aprobat ieri de către Senat, uniforma devine obligatorie în școli. Senatul a votat inițiativa în calitate de for sesizat, cu 87 de voturi pentru, 41 contra și nicio abținere.

De altfel, propunerea de a introduce obligativitatea uniformei a aparținut senatorului PMP, Cătălin Iliescu. Tot el a inițiat și acordarea unei subvenții pentru această nouă regulă. Proiectul privește astfel modificarea articolului 5 din Legea nr. 35/2007 și asigură creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ.

Noile uniforme se vor adresa elevilor înscriși într-o formă de învățământ general obligatoriu de stat. Aceștia ar urma să primească suma de 350 de lei pe an pentru ținuta școlară.

„Pentru acoperirea costurilor uniformelor şcolare se acordă o sumă de 350 de lei/ an şcolar pentru fiecare elev, sumă care se atribuie în cote egale în fiecare semestru. Fondurile necesare pentru aplicarea prezentei legi se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării“, potrivit unui amendament al senatorului PSD, Ecaterina Andronescu.

Noua inițiativă legislativă, primită bine de către elevi și părinți foto - Pexels
Noua inițiativă legislativă, primită bine de către elevi și părinți
foto – Pexels

Cum privesc elevii și părinții această nouă schimbare

O uniformă școlară pare să îi mulțumească atât pe elevi, cât și pe părinții acestora. Ei nu sunt deranjați de faptul că vor fi îmbrăcați la fel, ba chiar se bucură că nu trebuie să își mai ocupe timpul cu alegerea ținutei pentru a doua zi.

Tudor Bot, elev:

„Uneori poţi să îţi asortezi unele haine, ca să fii frumos, la vederea omului, dar e mai uşor să porţi uneori uniforma, chiar nu te gândeşti cu ce să te îmbraci, o iei pur şi simplu şi te-ai dus la şcoală“.

De asemenea, părinții consideră că noul proiect de lege ar elimina discriminarea din școli, bazată pe vestimentația elevilor. Totodată, ei nu își vor mai face griji cu privire la îmbrăcămintea pe care trebuie să o cumpere copiiilor pentru școală.

Laura Maniu, părinte:

„Nu trebuie să investesc în alte obiecte de îmbrăcăminte pe care şi le-ar fi dorit copilul la un anumit moment. Dat fiind faptul că toţi copiii sunt îmbrăcaţi la fel, sunt uniformi, scad incidentele şi răutăţile din partea anumitor copii“.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...