SPECIAL

33 de voievozi ai Târgoviștei – Vlad Țepeș, domnitorul care i-a lecuit pe români de hoție

Daniela Alexandru 11.03.2023, 10:09
33 de voievozi ai Târgoviștei – Vlad Țepeș, domnitorul care i-a lecuit pe români de hoție

Domniile lui Vlad Țepeș sunt învăluite în multe mistere și legende. Istoricii nu cad întotdeauna de acord cu privire la unele aspecte ale pribegiilor sale sau ale urmașilor. Nici chiar asupra morții voievodului nu sunt sigure unele aspecte. Însă ce este sigur, este faptul că domnitorul muntean, Dracula, după cum îi va zice scriitorul irlandez Bram Stroker, era un domnitor bun și blând cu cei săraci, însă necruțător cu dușmanii și trădătorii.

Vlad Țepeș, domnitorul care i-a lecuit pe români de hoție

Surse istorice spun că, în vremea domniei lui Vlad Țepeș, românii erau foarte cinstiți. Atât de cinstiți încât fântâna din Curtea Domnească beneficia de un pocal de aur, pe care toată lumea îl folosea, dar nimeni nu îl fura. Pentru că nu avea curajul.

Legendele spun că acel pocal a fost folosit până în ziua morții lui Țepeș, iar dimineață, când o bătrână iese la fântână și vede că nu mai este pocalul de aur, strigă în cetate „Țepeș a murit!”.

Poveștile lui Vlad Țepeș și contelui Dracula, unite sub același acoperiș al Castelului Bran
Vlad Țepeș i-a lecuit pe tomâni de hoție 

Atacul de noapte și pădurea de țepe l-au înspăimântat pe Mahomed Cuceritorul

Două momente importante au rămas în memoria românilor în ceea ce-l privește pe voievodul Țepeș. Primul ar fi Atacul de noapte, din 14 iunie 1462, când Țepeș, amenințat de mărita armată otomană, întră în tabăra dușmanilor deghizat în turc, înaintează până la cortul sultanului și îl execută pe cel care dormea acolo.

„Imediat după acest episod, 7000 de oșteni români, îmbrăcați și ei în turci, au năvălit în tabăra otomană, strigând ca și Vlad, în limba turcă pe care o vorbea perfect, „Valahii îmbrăcați în turci au intrat în tabără și l-au omorât pe sultan! Fugiți!”. După câteva ceasuri de luptă, românii lui Vlad s-au retras pe nesimțite, lăsându-i pe turci să se lupte între ei până dimineață.”, povestește istoricul Vasile Lupașc pentru ziarul Impact.

Cu toate acestea sultanul este hotărât să îi vină de hac lui Țepeș, așa că, înaintând spre Târgoviște, Mahomed al II-lea va vedea în fața ochilor una dintre cele mai îngrozitoare imagini: „mii și mii de pari încărcați cu turci și în mijloc Hamza Pașa”, liderul diplomației turcești, împreună cu Catavolinos. Laonic Chalcocondil spune că ei aveau „țepe mai înalte și aurite”. Imaginea terifiantă îl face pe Mahomed, cuceritorul Constantinopolului să dea înapoi, spunând că „nu poate să se ia țara unui bărbat care face lucruri așa de mari și mai presus de fire”.

Vlad Țepeș va muri ucis de Laiotă Basarab, trădat de boierii cu care s-a războit toată domnia sa. Alte izvoare spun că domnitorul ar fi fost ucis de turci. Capul domnitorului va fi trimis la Constantinopol, pentru ca sultanul să se convingă că a murit, iar trupul îi va fi înhumat la mănăstirea Comana.

Urmăriți Impact.ro și pe