EXCLUSIV

2022 ar putea fi cel mai secetos an din istorie, culturile din mai multe zone sunt compromise. Climatolog: ”Avem șanse puține să scăpăm de această secetă, mai ales în Dobrogea și Moldova”

Livia Ispas 06.07.2022, 11:04
2022 ar putea fi cel mai secetos an din istorie, culturile din mai multe zone sunt compromise. Climatolog: ”Avem șanse puține să scăpăm de această secetă, mai ales în Dobrogea și Moldova”

Seceta a pus Italia în stare de urgență, Grecia se confruntă cu incendii din cauza temperaturilor extreme, iar China se așteaptă la valuri de căldură, cu temperaturi care vor depăși 40 de grade. România nu este nici ea departe, pentru zilele următoare fiind anunțate temperaturi și de 38 de grade. Roxana Bojariu, directorul Departamentului de Climatologie de la Administrația Națională de Meteorologie, a spus, pentru impact.ro, că în România este deja secetă pedologică extremă, iar cele mai afectate zone sunt Dobrogea, Moldova, Câmpia de Vest și unele zone din sudul țării.

Autoritățile dau vina pe schimbările climatice, iar specialiștii în climatologie avertizează că seceta va afecta tot mai mult anii următori, când verile se vor aduna cantități de apă din ce în ce mai mici, iar ploile vor fi mai mult torențiale, de scurtă durată, care nu vor reuși să alimenteze solul cu cantități suficiente.

Avertizări vin și de la hidrologi, care spun că nivelul Dunării a scăzut în unele zone, iar situația este critică pe mai multe râuri din țară. Specialiștii estimează că s-ar putea atinge minime istorice și că navigația pe Dunăre ar putea deveni periculoasă.

Agricultorii spun că seceta va afecta culturile de grâu, de porumb, de floarea-soarelui și de rapiță. Unii dintre fermieri susțin că situația din 2022 ar fi chiar mai gravă decât în 2020, când seceta a fost extremă.

Seceta a compromis deja culturi din mai multe zone din Moldova și Bărăgan. În Galați, fermierii vor să declare zona calamitată, după ce jumătate din culturile agricole sunt compromise din cauza secetei. Situația este critică la culturile de grâu, porumb și floarea-soarelui.

În Bihor, fântânile au secat, râurile și-au înjumătățit fluxul, iar apa din baraje a scăzut la jumătate. În aceste condiții, autoritățile județene s-au văzut nevoite să raționalizeze consumul de apă.

Luna iunie 2022, a treia cea mai secetoasă din ultimii 60 de ani

După o iarnă și o primăvară cu puține precipitații, specialiștii și agricultorii se așteptau la ploi în mai și iunie. Însă luna iunie 2022 a fost a treia cea mai secetoasă din 1961.

Unele zone sunt deja puternic afectate de secetă, a spus, pentru impact.ro, Roxana Bojariu, directorul Departamentului de Climatologie de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Avem deja secetă pedologică puternică și extremă în Dobrogea, în mare parte din Moldova, în Câmpia de Vest, în zone din sudul țării. Este puțin probabil ca această secetă deja dezvoltată să fie compensată de precipitații. Vor mai fi precipitații, dar până la sfârșitul anului agricol, adică până la sfârșitul lunii august, este puțin probabil să fie o reîncărcare optimă a solului cu apă”, a explicat Roxana Bojariu.

Chiar dacă se anunță zile cu ploi torențiale în mai multe zone, seceta va continua în iulie și august, care vin după o lună iunie cea mai secetoasă din ultimii 60 de ani.

”Seceta va continua și lucrul acesta este cu atât mai probabil cu cât, climatic vorbind, atât iulie, cât și august sunt luni cu cantități de precipitații mai reduse decât iunie.

Problema este că luna iunie, când de obicei cantitățile sunt cele mai mari în vară, am avut iunie 2022 printre cele mai secetoase, a treia cea mai secetoasă lună iunie începând din 1961, cu cantitățile cele mai mici de precipitații. Avem șanse puține să scăpăm de această secetă, mai ales din zonele Dobrogea, Moldova, Câmpia de Vest și unele zone din sudul țării”, spune climatologul Roxana Bojariu.

Culturile de porumb, afectate de secetă

Datele ANM arată că, la culturile de porumb neirigat, apa din sol până la 100 cm este în limite foarte scăzute. Seceta pedologică este moderată, puternică și extremă în Dobrogea, Maramureș și Banat, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, Transilvania și Crișana, local în nordul, estul, sud-vestul, sudul și sud-estul Munteniei, sudul, centrul și estul Olteniei.

 

Luna iulie este cea mai călduroasă a anului, cu recorduri de temperaturi maxime absolute care au ajuns până la 44,3 grade Celsius, în 24 iulie 2007, la Calafat.

Tot atunci au fost temperaturi maxime mai mari sau egale cu 44 de grade la Bechet (44,2 grade), Băilești și Moldova Veche (44 grade). Anii cu cele mai calde luni iulie au fost în 2012, 2007, 2021, 2015, 2002, 1987 și 1988.

Cele mai secetoase luni iulie au fost în 1989, 2015, 1995, 1985 și 2012. Cantitatea maximă absolută de precipitaţii căzută în 24 de ore, din iulie, este 224 mm şi a fost înregistrată la Drobeta-Turnu Severin, în 12 iulie 1999.

Urmăriți Impact.ro și pe