Județul din România grav afectat de secetă. Gestul la care au recurs locuitorii după raționalizarea apei

Stan Filon 05.07.2022, 15:22
Județul din România grav afectat de secetă. Gestul la care au recurs locuitorii după raționalizarea apei

Iarna slabă în precipitații și canicula de vara aceasta au dus un județ din România în pragul disperării. Este afectat crunt de secetă, iar oamenii au ajuns să primească apă cu porția, după ce fântânile au secat pur și simplu, la fel ca albiile multor râuri. În plus, în baraje cantitatea de apă s-a înjumătățit, iar autoritățile s-au văzut nevoite să recurgă la măsuri drastice. Situația nu stă bine nici în celelalte județe din țară, dar este întâlnită și în mai multe state din Europa.

Județul din România grav afectat de secetă

Seceta a pus stăpânire pe județul Bihor. Fântânile oamenilor au secat, râurile și-au înjumătățit fluxul, iar apa din baraje a scăzut la jumătate. În aceste condiții, autoritățile județene s-au văzut nevoite să raționalizeze consumul de apă. Oamenii primesc acum apă cu porția.

Specialiștii au constat că apele freatice din județ au coborât, din cauza caniculei. În cele 275 de foraje măsurate a ajuns de la 50 până la 300 de centimetri. Bazinul hidrografic Crişuri a ajuns la jumătate. La stația din Finiș, nivelul dintre fundul albiei şi suprafaţa apei a scăzut de la 80,4 la 11,8 centimetri, la cea din Vadu Crişului de la 92 la 15,6 centimetri, iar în cea de la Chijic (Copăcel) de la 76,8 la 12,7 centimetri.

Judetul din Romania grav afectat de seceta
Judetul din Romania grav afectat de seceta

Oamenii nu mai au apă pe timp de noapte

În lupta cu seceta, primarii din mai multe comune bihorene au trecut la măsuri drastice. În Lugaşu de Jos și Sârbi, edilii au sistat furnizarea apei pe timpul nopții, iar primarul din Pomezeu, Ioan Şora, a anunţat că cei care vor fi depistaţi că udă grădinile nu vor mai primi apă! În Oradea, locuitorii de pe dealurile oraşului rămân fără apă în fiecare seară, motiv pentru care au făcut reclamații la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor şi ameninţă că își vor căuta dreptatea în instanță.

De altfel, în multe județe din țară culturile sunt compromise. Moldova, Dobrogea, Centrul și sudul Olteniei, centrul și partea estică a Transilvaniei, vestul Banatului și al Crișanei sunt zonele în care a plouat cel mai puțin în ultimele șapte luni. Decembrie a fost singura lună cu precipitații mai consistente, dar cei 50-60 de l/mp nu au mai putut compensa lipsa de apă din sol.

Valoare optimă este de 500-600 litri pe metrul pătrat pentru o perioadă de 7 luni, de la debutul anului agricol, însă anul acesta s-a înregistrat o cantitate de doar 239 de litri pe metrul pătrat, ceea ce face aproape impracticabilă agricultura.

Situația este una dramatică și în Italia, unde guvernul a decretat stare de urgență în nordul țării. Cinci regiuni sunt afectate de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe