EXCLUSIV

16 români au intrat în greva foamei deoarece ministrul Muncii refuză să aplice legea: „Suntem afectați, avem probleme grave”

Gabriela del Pupo 20.06.2023, 11:32
16 români au intrat în greva foamei deoarece ministrul Muncii refuză să aplice legea: „Suntem afectați, avem probleme grave”

Astăzi, la Ministerul Muncii, are loc un protest al angajaților din Termocentralele pe cărbune din Turceni, Rovinari, Ișalnița, Craiova și Iași. Aceștia cer aplicarea legii care ar permite angajaților să iasă la pensie mai devreme. După discuțiile de ieri, care nu au dus la nici un rezultat, liderii sindicali din țară au intrat în greva foamei. În total până cum sunt 16 persoane care participă la acest demers. Impact.ro a stat de vorbă cu Sorin Turcu, președintele Sindicatului Energia 2013 Iași, afiliat la Blocul Național Sindical și Federația Energetică, care spune că situația este dramatică și nu mai este loc de amânarea aplicării legii.

„În urma discuțiilor de ieri comisia care a fost la discuții a intrat imediat în greva foamei”

Liderii sindicali s-au întâlnit ieri cu Marius Budăi dar, din păcate, nu s-a ajuns la o înțelegere. ICCJ a emis în luna martie o decizie prin care se arată că legea nu mai are nevoie de alte modificări pentru a fi aplicată și este corectă din punct de vedere constituțional. Totuși, ministrul insistă că mai sunt necesare ajustări și amendamente înainte de a o pune în aplicare. Un exemplu de aplicare a ei însă există deja, angajații de la Mintia care erau eligibili au ieșit la pensie mai devreme.

„Nu este vorba despre o negociere, noi avem o lege 127, care modifică și completează legea 262, legea pensiilor, care a parcurs toți pașii, a fost publicată în Monitorul Oficial. Din 2021 și până acum Ministerul Muncii refuză să o pună în aplicare. Noi am avut mai multe acțiuni de protest dar nu s-a rezolvat nimic, nu vor să aplice această lege. Au aplicat-o punctual, la Deva, acolo s-a putut pentru că centrala de la Mintia s-a închis și nu aveau bani să cheltuie pe un program social.

În urma discuțiilor de ieri comisia care a fost la discuții a intrat imediat în greva foamei. Peste noapte s-au adăugat și alte persoane, ieri 5 persoane iar până în momentul de față suntem 16 persoane care au venit din țară, de la Iași, de la Craiova, Turceni, Rovinari și Ișalnița. Bani ar fi. Ceea ce trebuie să înțelegem este că media de vârstă este undeva la 55-56 de ani, suntem la limită.”, spune Sorin Turcu.

Termocentralei Mintia 1
Termocentrala Mintia 1

„În general, salariații noștri nu mai supraviețuiesc după pensie foarte mulți ani”

România a primit de la Comisia Europeană cea mai mare sumă pentru a fi sprijinită în procesul de decarbonizare a procesului de producere a energiei, este vorba despre 10 miliarde de euro, pentru început. Totuși, impactul bugetar nu ar fi atât de mare dacă s-ar aplica această lege pentru că este vorba de câteva mii de angajați, nu o categorie foarte numeroasă. De altfel, până acum au fost organizate în fiecare joi proteste la Iași, Craiova, iar astăzi la ora 15, pe lângă protestul de la București se organizează și alte două acțiuni în țară.

„Suntem afectați din punct de vedere al sănătății, avem probleme grave. În general, salariații noștri nu mai supraviețuiesc după pensie foarte mulți ani. Nu s-a făcut nimic pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, ba dincontră, sunt din ce în ce mai dificile. Nu au venit cu o motivație clară, ba că nu au soft, și trebuie modificat softul la Casa de Pensii, ba că mai trebuie un amendament. Vin cu fel de fel de poziții care nu legătură cu realitatea.

Banii veniți pe decarbonare trebuie folosiți pentru pachete sociale pentru cei care vor rămâne, în zona Gorjului de exemplu, județul trăiește din CE Oltenia. În momentul închiderii capacităților de producție și a minelor, ce vor face cu acei salariați? Județul va rămâne fără buget, nu pun nimic în loc, ei continuă să închidă.

La CE Oltenia ar trebui să iasă la pensie 3000 de persoane, la Iași și Craiova 150, câteva mii, nu este un impact bugetar extraordinar, aici este rea voință din partea domnului ministru.”, spune liderul sindical.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...