10 români au fost preluaţi, miercuri, din Turcia. Până acum, 31 de persoane au fost repatriate

Elena Avramescu 09.02.2023, 07:09
10 români au fost preluaţi, miercuri, din Turcia. Până acum, 31 de persoane au fost repatriate

În cursul serii de ieri, alți 10 cetăţeni români au fost preluaţi din Turcia, cu aeronave ale Ministerului Apărării Naţionale, din Adana şi Malatya, astfel că numărul total al persoanelor repatriate a ajuns la 31, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Alți 10 români repatriați din Turcia

„Trei cetăţeni români, o mamă şi doi copii, au fost preluaţi de o aeronavă militară română de pe Aeroportul din Adana. Ulterior, alţi şapte cetăţeni români, studenţi Erasmus, aflaţi într-o zonă puternic afectată în urma seismelor, au fost preluaţi de pe Aeroportul din Malatya.

Ca urmare a demersurilor Ambasadei României la Ankara, un voluntar de cetăţenie română a asigurat sprijinul necesar deplasării studenţilor la aeroport”, precizează MAE.

Până acum, cu ajutorul zborurilor umanitare MApN, au fost repatriaţi un total de 31 de cetăţeni români şi doi cetăţeni polonezi. În plus, alţi cinci cetăţeni români s-au repatriat, cu asistenţa Ambasadei de la Ankara, cu un zbor de linie.

MAE a ținut să precizeze că misiunea diplomatică a României la Ankara are rolul de a menține legătura cu alţi 10 cetăţeni români care şi-au exprimat dorinţa de a se repatria, însă, din nefericire, se află la distanţă mare de aeroporturile Adana şi Malatya, continuând eforturile de identificare de soluţii de repatriere pentru aceştia, respectiv cu alţi 36 de cetăţeni români, care au contactat misiunea diplomatică cu diverse solicitări, dar care nu au cerut sprijin pentru repatriere.

Teoria pe care s-a bazat cercetătorul care a prezis cutremurul din Turcia. Ce a observat bărbatul cu trei zile înainte de catastrofă
Cutremur dupa cutremur, in Turcia si Siria. Foto: Twitter

În prezent, reprezentanţii Ambasadei României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce şi române competente.

MAE ține să le recomande cetăţenilor români aflaţi în zonele afectate de cutremur să se informeze din surse oficiale despre evoluţia situaţiei de la faţa locului şi să respecte instrucţiunile autorităţilor turce.

MAE a mai notat faptul că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 şi +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. Totodată, cetăţenii români au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al secţiei consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

România a trimis o echipă de căutare-salvare RO-USAR

În urmă cu două zile, o echipă de sprijin din România, a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia. Aceasta este formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia.

Se pare că este prima zonă pe care autoritățile turce, mai precis Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, au ales-o pentru echipa din România.

De îndată ce au ajuns la locație, salvatorii români au început să construiască baza de operații, asta în timp ce se pregătea primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.

Tot în această dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...