Turcia și Siria au fost lovite în urmă cu două zile de un cutremur devastator, de 7,8 grade pe scara Richter. Peste 11.000 de persoane au murit în cele două țări vecine, zeci de mii au fost rănite, iar mii de clădiri au fost rase de fața pământului. După acest dezastru, mai multe state au sărit în ajutorul Turiciei, printre care și România. Țara noastra este prima din UE care a ajuns în zona afectată.
De două zile, oamenii care locuiesc în sud-estul Turciei și nordul Siriei trăiesc un calvar, după ce cele două țări au fost distruse de un cutremur devastator, cel mai mare care a lovit Turcia în acest secol. Tragedia a stârnit un val de compasiune în lume, iar multe state au sărit pentru a oferi ajutor.
România este prima țară din UE care a ajuns în Turcia, iar premierul Nicolae Ciucă a spus că două avioane ale MApN şi unul NATO transportă spre zona afectată de cutremurul de 7,8 grade cea de-a doua echipă de căutare şi salvare, precum şi echipamentele necesare intervenţiilor.
„Avem deja două avioane care transportă cea de-a doua echipă de căutare şi salvare şi încă un avion de la capabilitatea de transport aerian la care România este parte, de la Papa, prin care transportăm mijloacele şi echipamentele necesare pentru a putea să intervină acolo cele două echipe deplasate în Turcia”, a afirmat Nicolae Ciuca în ședința de Guvern.
Premierul României a evidenţiat şi modul exemplar în care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă s-a mobilizat pentru a putea să identifice primele măsuri pentru a asigura ajutorul necesar Turciei.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„De altfel, România a fost prima ţară care a ajuns în zona afectată de cutremur şi a trecut imediat la sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale”, a precizat Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă a precizat că România analizează posibilitatea de a oferi sprijin Siriei, o ţară, de asemenea, foarte afectată de cutremurul de 7.8 grade de luni dimineață, dar măcinată și de un război civil de aproape 12 ani.
„Am discutat la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi în coordonare cu instituţiile europene vom proceda la asigurarea contribuţiei noastre, la efortul de ajutorare şi a cetăţenilor sirieni afectaţi de acest cutremur”, a precizat Ciucă.
La solicitarea DSU, a fost solicitată încă o aeronavă C-17 Globemaster III, din cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic, pentru a prelua materiale de pe aeroportul Otopeni şi pe care le va transporta către aeroportul din Adana, informează MApN.