Ministerul Sănătăţii din România, ajutor pentru Turcia. Nici ONU nu stă deoparte, promițând să ajute toți sirienii

Elena Avramescu 07.02.2023, 07:02
Ministerul Sănătăţii din România, ajutor pentru Turcia. Nici ONU nu stă deoparte, promițând să ajute toți sirienii

În cursul zilei de ieri, Ministerul Sănătăţii, împreună cu Universităţile de Medicină şi Farmacie, a făcut un anunț important, spunând că va mobiliza profesioniştii din domeniu care doresc să ajute ca voluntari în constituirea unor echipe medicale care să fie disponibile pentru deplasare în zonele afectate de cutremurele din Turcia.

Turcia primește ajutor din partea Ministerului Sănătății

„Ministerul Sănătăţii, împreună cu Universităţile de Medicină şi Farmacie, mobilizează profesioniştii din sănătate care doresc să ajute ca voluntari în constituirea unor echipe medicale care să fie disponibile pentru deplasare în zonele afectate.

Totodată, a fost organizată o campanie de donare de sânge pentru victimele cutremurului care au nevoie de transfuzii. Sunt pregătite medicamente şi materiale sanitare care pot fi puse la dispoziţia autorităţilor turce”, potrivit unui comunicat de presă, conform Agerpres.

La scurt timp după producerea cutremurului care a afectat grav comunităţile din Turcia şi din nordul Siriei, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a luat legătura cu ambasadorul Republicii Turcia în România, Ozgur K. Altan, pentru a-şi exprima solidaritatea şi pentru a oferi un sprijin imediat.

Turcia, lovită în valuri. După cutremurele devastatoare, economia se prăbușește. Lira a ajuns astăzi la un minim istoric
Cutremur in Turcia

În plus, Ministerul Sănătăţii este în legătură cu ambasada României la Ankara pentru eventualele solicitări şi pentru asigurarea evaluării medicale şi a consilierii psihologice pentru studenţii români care sunt repatriaţi din regiunea afectată.

Mai multe informaţii despre înscrierea medicilor şi asistenţilor medicali ca voluntari şi despre locaţiile pentru donarea de sânge destinat victimelor cutremurului se găsesc la www.ms.ro.

ONU sare în ajutorul sirienilor

Ambasadorul Siriei la ONU, Bassam Sabbagh, este cel care a promis în această dimineață că ajutorul pe care îl solicită după cutremurul devastator care i-a afectat ţara va merge la absolut toţi sirienii de pe întreg teritoriul, chiar și  la partea care nu se află sub controlul guvernului de la Damasc, informează AFP.

Se pare că Bassam Sabbbagh s-a întâlnit luni la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a transmite cererea de asistenţă a guvernului său, care s-a angajat să „faciliteze toate procedurile necesare pentru ca organizaţiile internaţionale să ofere ajutor umanitar” ca răspuns la cutremurul care a lovit Siria şi Turcia.

„Asigurăm ONU că suntem gata să ajutăm şi să coordonăm livrarea de ajutor tuturor sirienilor de pe întreg teritoriul Siriei”, a spus ambasadorul reporterilor, întrebat despre soarta populaţiei din zonele rebele.

Momentan, ajutorul umanitar în zonele rebele, ce sunt puternic afectate de cutremur, ajunge prin Turcia, cu ajutorul mecanismului transfrontalier creat în 2014 printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU. Însă este contestat de Damasc şi Moscova, care denunţă o încălcare a suveranităţii Siriei. Astfel că sub presiunea Rusiei şi a Chinei, numărul punctelor de trecere a frontierei a fost redus în timp de la patru la unu.

„Suntem pregătiţi să lucrăm cu cei care doresc să îi ajute pe sirienii din interiorul Siriei. Accesul din Siria există, se pot coordona cu guvernul şi vom fi pregătiţi să facem acest lucru”, a mai spus Bassam Sabbagh.

De câțiva ani, ONU susține că furnizarea de asistenţă peste linia frontului, care necesită aprobarea Damascului, nu este fezabilă la o scară proporţională cu nevoile populaţiei din nord-vestul Siriei.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...