1 milion de ucraineni au fost evacuați în Rusia de la începutul conflictului. Justificarea lui Serghei Lavrov

Mihnea Tălău 30.04.2022, 13:18
1 milion de ucraineni au fost evacuați în Rusia de la începutul conflictului. Justificarea lui Serghei Lavrov

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, sâmbătă dimineață, că peste 1 milion de persoane au fost evacuate din Ucraina în Rusia începând din 24 februarie, de când, potrivit Moscovei, a fost declanșată „o operațiune militară specială”.

Peste 5,4 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei

Cei 1,02 milioane includ 120.000 de străini și persoane evacuate din regiunile separatiste din Ucraina susținute de Rusia, așa-numitele republici populare Donețk și Luhansk, pe care Rusia le-a recunoscut ca fiind independente chiar înainte de a-și lansa invazia, informează Reuters.

Potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite, peste 5,4 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei. Moscova o numește o „operațiune specială” de demilitarizare și „denazificare” a vecinului său. Ucraina și Occidentul spun că Rusia a lansat un război de agresiune neprovocat.

Lavrov, în comentariile pentru agenția oficială de știri chineză Xinhua, publicate pe site-ul ministerului rus de externe, a declarat că 2,8 milioane de persoane din Ucraina au cerut să fie evacuate în Rusia.

Tari din Uniunea Europeana cer bani pentru a acoperi costurile de sanatate pentru refugiatii ucraineni. Cum se pozitioneaza Romania

Ucraina acuză Rusia că a deportat cu forța mii de persoane

Ucraina a declarat că Moscova a deportat cu forța mii de persoane în Rusia.

Eforturile de evacuare a civililor din unele zone de pe linia frontului, inclusiv din portul Mariupol, aflat sub asediu în sud, au eșuat în mod repetat, fiecare parte dând vina pe cealaltă. citiți mai departe

Lavrov a declarat că, dacă Statele Unite și NATO sunt „cu adevărat” interesate de rezolvarea crizei ucrainene, ar trebui să înceteze să mai trimită arme la Kiev.

„Prin exprimarea publică a sprijinului pentru regimul de la Kiev, țările NATO fac totul pentru a împiedica încheierea operațiunii prin acorduri politice”, a declarat Lavrov.

La rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că este risc mare ca discuţiile de pace cu Federația Rusă să se încheie, din cauza atrocităţilor comise de soldaţii ruşi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...