Estul Ucrainei, cele mai grave bombardamente din ultimii ani. Civilii din regiunile separatiste vor fi evacuați și trimiși în Rusia

Beatrice Dumitru 18.02.2022, 16:45
Estul Ucrainei, cele mai grave bombardamente din ultimii ani. Civilii din regiunile separatiste vor fi evacuați și trimiși în Rusia

Tensiunile din estul Ucrainei se amplifică, un diplomat descriind bombardamentele ca fiind cele mai intense din anul 2015. În acest context, separatiștii susținuți de Moscova au anunțat că încep să evacueze populația din regiunile separatiste către Rusia. Milioane de civili trăiesc în cele două teritorii, majoritatea fiind vorbitori de limba rusă.

Civilii din regiunile separatiste vor fi evacuați

Rebelii din estul Ucrainei susținuți de Rusia au declarat că intenționează să evacueze locuitorii din regiunile separatiste din cauza intensificării bombardamentelor, o întorsătură uluitoare a unui conflict pe care Occidentul crede că Moscova l-ar putea folosi drept pretext pentru a justifica o invazie a Ucrainei.

Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, a declarat că Rusia a fost de acord să ofere cazare persoanelor evacuate. Femeile, copiii și bătrânii vor fi primii care vor pleca. Se crede că milioane de civili trăiesc în cele două regiuni controlate de rebeli din estul Ucrainei, majoritatea fiind vorbitori de rusă și mulți au primit deja cetățenia rusă, relatează Reuters.

Pe de altă parte, autoritățile din anumite zone ale regiunii Donețk susțin că au ucis doi membri ai grupului de sabotori ai armatei ucrainene, care încercau să arunce în aer cilindri cu clor în Horlivka. Acestea au mai spus că sabotorii vorbeau limba poloneză.

Rusia a adunat și mai mulți soldați la granița cu Ucraina, potrivit SUA

Zona de conflict din estul Ucrainei a cunoscut vineri cel mai intens bombardament de artilerie din ultimii ani de zile, guvernul de la Kiev și separatiștii acuzându-se reciproc pentru deschiderea focului. Țările occidentale sunt de părere că bombardamentul, care a început joi și s-a intensificat a doua zi, face parte dintr-o strategie a Rusiei de a ataca țara vecină.

Statele Unite au declarat că Rusia a mărit numărul soldaților de la granița cu Ucraina, acum fiind între 169.000 și 190.000 de soldați, de la 100.000 câți erau la sfârșitul lunii ianuarie.

Aceasta este cea mai importantă mobilizare militară din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat ambasadorul american Michael Carpenter, într-o întâlnire la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa cu sediul la Viena.

Rusia neagă acuzațiile occidentale că plănuiește o invazie totală a Ucrainei, o țară de peste 40 de milioane de locuitori, în ceea ce ar putea fi cel mai mare război al Europei din ultimele decenii.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...