Serghei Lavrov spune că pericolul unui război nuclear este „real”, însă insistă că Rusia încearcă să limiteze riscurile

Elena Avramescu 26.04.2022, 06:31
Serghei Lavrov spune că pericolul unui război nuclear este „real”, însă insistă că Rusia încearcă să limiteze riscurile

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat luni Occidentul să nu subestimeze riscurile ridicate de conflict nuclear asupra Ucrainei și a spus că vede NATO ca fiind „în esență” angajată într-un război proxy cu Rusia, furnizând Kievului armament. Lavrov, într-un interviu amplu difuzat de televiziunea de stat, a mai spus că nucleul oricărui acord de încheiere a conflictului din Ucraina va depinde în mare măsură de situația militară de pe teren.

Amenințare cu război nuclear dată de Serghei Lavrov

Lavrov fusese întrebat despre importanța evitării celui de-al Treilea Război Mondial și dacă situația actuală este comparabilă cu criza rachetelor din Cuba din 1962, un punct scăzut în relațiile SUA-sovietice. Rusia, a spus Lavrov, a făcut multe pentru a susține principiul de a luptă pentru a preveni războiul nuclear cu orice preț.

„Aceasta este poziția noastră cheie pe care ne bazăm totul. Riscurile sunt acum considerabile. Nu aș vrea să ridic aceste riscuri în mod artificial. Mulți ar dori asta. Pericolul este grav, real. Și nu trebuie să-l subestimăm”, a spus Lavrov, potrivit Reuters.

Invazia Ucrainei de două luni de către Rusia, cel mai mare atac asupra unui stat european din 1945, a provocat mii de morți sau răniți, a redus orașele în ruine și a forțat peste 5 milioane de oameni să fugă în străinătate.

Moscova numește acțiunile sale o „operație specială” de dezarmare a Ucrainei și de a o proteja de fasciști. Ucraina și Occidentul spun că acesta este un pretext fals pentru un război de agresiune neprovocat al președintelui Vladimir Putin. Lavrov, apărând acțiunile Moscovei, a învinuit și Washingtonul pentru lipsa dialogului.

Momentul in care s-a rupt relatia dintre Rusia si UE. S-a intamplat chiar foarte aproape de Romania
Serghei Lavrov

„Războiul înseamnă război”

„Statele Unite practic au încetat toate contactele pur și simplu pentru că am fost obligați să apărăm rușii din Ucraina”, a spus Lavrov, repetând rațiunea invaziei Moscovei asupra vecinului său sudic.

Dar el a spus că proviziile occidentale de arme sofisticate, inclusiv rachete antitanc Javelin, vehicule blindate și drone avansate, sunt măsuri provocatoare calculate să prelungească conflictul, mai degrabă decât să-l pună capăt.

„Aceste arme vor fi o țintă legitimă pentru armata Rusiei care acționează în contextul operațiunii speciale. Unitățile de depozitare din vestul Ucrainei au fost vizate de mai multe ori (de forțele ruse). Cum se poate altfel? NATO, în esență, este angajată într-un război cu Rusia printr-un proxy și înarmează acel proxy. Războiul înseamnă război”, a spus Lavrov.

El a declarat că autoritățile de la Kiev nu negociau cu bună-credință, iar președintele Volodimir Zelenski, un fost actor,a procedat ca prim-ministrul britanic Boris Johnson, mai degrabă jucând publicul decât să abordeze sarcina în cauză.

„Sunt similari într-un fel în ceea ce privește capacitatea de a juca cu galeria. De exemplu, imită negocierile”, a mai spus Lavrov.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...