Ziua Păcălelilor 2023, origine, semnificație și tradiții. Cum este sărbătorită în alte țări?

Emanuela Pană 01.04.2023, 07:00
Ziua Păcălelilor 2023, origine, semnificație și tradiții. Cum este sărbătorită în alte țări?

În fiecare an, pe data de 1 aprilie, oameni din întreaga lume serbează Ziua Internațională a Păcălelilor, moment în care cei apropiați își fac diverse farse. Rădăcinile tradiției de 1 aprilie se pierd în vechime, fiind un obicei care datează deja de secole. Iată câteva lucruri interesante despre Ziua Păcălelilor 2023. 

1 Aprilie: Ziua Păcălelilor 2023

Ziua Păcălelilor cade în fiecare an pe 1 aprilie, prilej cu care persoane din întreaga lume se angajează într-un fel de concurs pentru a face cele mai scandaloase glume, de la farse minore, cum ar fi plasarea unei perne pe un scaun, până la farse elaborate, cum ar fi o cerere în căsătorie falsă.  

În timp ce istoria exactă a acestei sărbători este învăluită în mister, glumele de Ziua Păcălelilor, acceptate de mass-media și de marile branduri, au asigurat o viață lungă acestei sărbători neoficiale.  

Această zi este considerată cea mai amuzantă din an, întrucât oamenii își pot face glume și îi pot păcăli pe cei dragi fără ca aceștia să se simtă jigniți. În timp ce unele surprize sunt plăcute, altele sunt ceva mai greu de uitat.  

Cu toții ne distrăm de 1 aprilie, atunci când facem glume pe seama prietenilor, dar de unde a început această tradiție și care sunt cele mai interesante curiozități despre ea? 

Originea Zilei Păcălelilor: cum a apărut acest obicei? 

Chiar dacă 1 aprilie este o zi populară de sărbătoare, rădăcinile exacte ale acestui obicei sunt incerte, crezându-se că el fost observat în Regatul Unit de cel puțin două secole. Există mai multe ipoteze cu privire la originea Zilei Păcălelilor de aprilie, iar unii istorici presupun că ea datează din anul 1582. 

Ziua Pacalelilor 2023
Istoric Ziua Pacalelilor

La vremea respectivă, Franța a trecut de la calendarul iulian la calendarul gregorian, așa cum a cerut Conciliul de la Trento în 1563. În calendarul iulian, ca și în calendarul hindus, noul an începea odată cu echinocțiul de primăvară, în jurul datei de 1 aprilie. 

Persoanele care au primit mai greu vestea sau care nu au recunoscut că începutul noului an a fost mutat la 1 ianuarie și au continuat să celebreze Anul Nou la 1aprilie au devenit ținta glumelor și a păcălelilor și au primit eticheta de „păcăliți de aprilie“, dând naștere tradiției Zilei Păcălelilor.  

Una dintre cele mai populare farse avea legătură cu niște pești de hârtie, care erau lipiți pe spatele persoanelor care nu sărbătoreau Noul An la data de 1 ianuarie. Aceștia erau numiți „Poisson d`Avril“ (pește de aprilie), un mod mai alambicat de a spune despre cineva că este o persoană credulă.  

Citește și: Semnificaţia zilei de 1 aprilie. De ce sărbătorim, de fapt, astăzi, Ziua Păcălelilor?

Alte teorii interesante despre Ziua Păcălelilor

După cum aminteam și mai sus, nu se știe cu exactitate când și cum a început această tradiție, existând mai multe teorii, dar fără o sursă concludentă. De fapt, poate tocmai acest lucru face ca Ziua Păcălelilor să fie atât de specială.  

Primele înregistrări care indică existența acestui obicei datează încă din 1392, dar se crede că totul ar fi putut începe și mai devreme. Pe atunci, Geoffrey Chaucer prezenta o poveste despre un cocoș păcălit de vulpe. Mai apoi, în 1539, un fragment dintr-un poem descria cum un servitor a fost păcălit de boier la aceeași dată. 

Totodată, istoricii au legat Ziua Păcălelilor de festivaluri precum Hilaria (în latină, „veselă“), care era organizat în Roma antică, la sfârșitul lunii martie, de către adepții cultului lui Cybele. Manifestarea presupunea ca oamenii să se deghizeze și să-și bată joc de concetățeni și chiar de magistrați, spunându-se că a fost inspirată de legenda egipteană a lui Isis, Osiris și Seth. 

Există, de asemenea, speculații conform cărora Ziua Păcălelilor era legată de echinocțiul vernal, sau prima zi de primăvară în emisfera nordică, când Mama Natură îi păcălea pe oameni cu o vreme schimbătoare și imprevizibilă. 

Ziua Păcălelilor 2023: ce trebuie să faci în această zi? 

Una dintre tradițiile de 1 aprilie spune că farsele și păcălelile trebuie făcute până la mijlocul zilei. În caz contrar, persoana pusă pe șotii va avea ghinion. Se spune, de asemene, că cei care nu se amuză de farsele care le-au fost făcute vor avea și ei ghinion.  

Ce trebuie sa faci pe 1 Aprilie

În alte regiuni există un obicei interesant potrivit căruia, dacă o fată păcălește un băiat, acesta trebuie să o ia de nevastă sau măcar să îi fie prieten. O altă tradiție spune că, dacă un bărbat se căsătorește pe 1 aprilie, nevasta îl va ține sub papuc toată viața. Se mai spune și că persoanele născute în această zi vor avea noroc toată viața.  

Vezi și: Păcăleli de 1 aprilie de făcut în familie. 14 idei trăsnite

Cum sărbătoresc oamenii Ziua Păcălelilor în întreaga lume? 

Ziua Păcălelilor este celebrată peste tot în lume, în moduri cât se poate de diferite. În Coreea, de pildă, familia regală are voie să mintă și să facă farse pe data de 1 aprilie – aceasta fiind o tradiție veche, foarte apreciată în cultura lor. 

În alte țări, precum India și Nepal, Ziua Păcălelilor este sărbătorită într-un mod mai neobișnuit, și anume prin aruncarea de făină și praf de culori între prieteni și membrii familiei. Această tradiție, populară și amuzantă, aduce oamenii împreună într-o atmosferă de râsete și veselie. 

În Belgia și Italia, păcălelile au un termen limitat. Concret, se spune că acestea trebuie făcute până la prânz. În Japonia, ziua de 1 aprilie este cunoscută drept „Ziua Păpușilor“ sau „Ziua bucuriei celor mici“, deoarece la această dată se oferă în dar păpuși. 

Scoțienii sărbătoresc Ziua Păcălelilor de două ori într-un an. A doua ocazie poartă denumirea de „Ziua cozii“ și constă în a lua drept „țintă“ doar spatele unei persoane. Astfel, glumeții lipsesc pe spatele celor apropiați hârtii cu mesaje amuzante (de genul „Dă-mi un şut“). 

În Danemarca și Suedia, ziua de 1 aprilie este numită „Aprilsna“, însă cele două țări mai au o sărbătoare asemănătoare numită „Maj-kat“ (zi a glumelor) și celebrată la 1 mai. În Spania, Mexic, Peru și Columbia, ziua de 1 aprilie este cunoscută ca „Ziua Inocenților“.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...