Semnificaţia zilei de 1 aprilie. De ce sărbătorim, de fapt, astăzi, Ziua Păcălelilor

Ioana Bucur 01.04.2022, 08:57
Semnificaţia zilei de 1 aprilie. De ce sărbătorim, de fapt, astăzi, Ziua Păcălelilor

Este ziua în care ar trebui să ne gândim mereu de două ori înainte de a crede vreo veste primită sau vreo promisiune făcută. Ziua Păcălelilor face parte din tradiția europenilor de secole întregi, însă adevărata sa origine rămâne un mister, cu toate că ipotezele nu sunt puține. Istoricii susțin că obiceiul șotiilor și farselor ar fi început în vestul Europei, la mijlocul secolului al XVI-lea, ajungând în România abia în secolul al XIX-lea.

Cum a devenit 1 aprilie „Ziua Păcălelilor”

An de an, știm prea bine că nu suntem „în siguranță” niciunde. Familia, prietenii, colegii de muncă, toți se întrec în farse, șotii și glume, care mai de care mai inventive. Este ziua în care adulții își amintesc de perioada copilăriei și din care râsetele nu ar trebui să lipsească. Dar cum a ajuns 1 aprilie să fie Ziua Păcălelilor?

Nu există un răspuns exact, iar teoriile sunt destul de multe. Unii susțin că tradiția ține cumva de schimbarea anotimpurilor, alții că ar fi început odată cu folosirea noului calendar. O altă teorie spune că obiceiul datează din perioada Imperiului Roman, atunci când romanii organizau serbările Hilaria închinate zeiței Cybele, iar la această petrecere oamenii purtau măști și puteau păcăli pe oricine.

Teoria acceptată la scară largă este aceea că tradiția ar fi început în vestul Europei, undeva la mijlocul secolului al XVI-lea. Calendarul iulian, folosit până atunci, marca începutul unui nou an pe 1 aprilie.

În 1582, papa Grigorie al XIII-lea a decis trecerea de la vechiul calendar iulian la un sistem nou, ce avea să îi poarte numele – calendarul gregorian. De atunci, anul începe de la 1 ianuarie. Nu a fost o schimbare foarte ușoară pentru oameni. Mulți au continuat să trimită felicitări și cadouri tot pe 1 aprilie. Cu timpul, cei care încă mai sărbătoreau Anul Nou pe 1 aprilie au început să fie numiți „nebuni de aprilie”, apărând astfel April Fools’ Day – Ziua Nebunilor.

Semnificaţia zilei de 1 aprilie. De ce sărbătorim, de fapt, astăzi, Ziua Păcălelilor

Obiceiuri și tradiții

Treptat, felicitările și cadourile trimise de 1 aprilie au căpăt o altă semnificație, trecând de la urări de bine pentru anul ce tocmai ar fi început la mici glume și farse, transformând-o în Ziua Păcălelilor.

Românii au adoptat tradiția în secolul al XIX-lea, adăugând unele „îmbunătățiri”. Astfel, se spune că farsele trebuie făcute înainte de amiază, altfel cel pus pe șotii va avea ghinion tot restul anului.

Potrivit tradiției, dacă un bărbat este păcălit de o femeie necăsătorită, trebuie să o ia de soție. Nunțile nu sunt recomandate în această zi, o vorbă din popor spunând că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...