De ce e 1 aprilie ziua păcălelilor. De unde vine tradiția

Luiza Moldovan 01.04.2020, 09:46
De ce e 1 aprilie ziua păcălelilor. De unde vine tradiția

De ce e 1 aprilie ziua păcălelilor. E o tradiție care are câteva secole, iar, în privința ei, istoricii au câteva explicații. Toate par să aibă o fundație solidă, o explicație rezonabilă, deci se prea poate ca toate, în locul și timpul lor, să fi avut importanță.

De ce e 1 aprilie ziua păcălelilor. De unde vine tradiția

Într-un poem flamand al scriitorului Eduard De Dene, publicat în 1561, un nobil pune la cale un plan pentru a-și păcăli servitorul să facă tot felul de mici joburi (și absurde!) în această zi de 1 aprilie. Sub pretextul că trebuie să pregătească o masă pentru o nuntă, servitorul aleargă încolo și-ncoace, în încercarea de a-i îndeplini stăpânului său toate cerințele.

„Proștii sunt, la drept vorbind, cei mai cuminți” (Erasmus)

Poemul se intitulează „Cântec în ziua alergăturii/ care e ziua de 1 aprilie” (traducerea e aproximativă). În ultimul vers, servitorul spune: „Mă tem că mă faci să alerg ca prostul” – joc de cuvinte, pentru că, în cultura anglo-saxonă, zilei de 1 aprilie i se spune „Ziua Proștilor” (Fools’ Day).

„Ziua Sfântă a Păcălicilor”

În „Poveștile din Canterbury” (Geoffrey Chaucer) – o culegere de 24 de texte în care scriitorul ironizează societatea medievală în care trăiește – putem să citim și povestea intitulată „Povestea nunții unui preot”, în care un cocoș arogant e păcălit de o vulpe șmecheră. Nu e deloc întâmplător faptul că aceasta este data logodnei Regelui Richard al II-lea cu Ana de Boemia.

Întâlnim și într-un text al scriitorului și filosofului naturalist John Aubrey (Rămășițele nobilismului și ale iudaismului – publicată în 1686) mențiunea zilei de 1 aprilie ca fiind „Ziua Sfântă a Păcălicilor”.

„Ziua Sfântă a Păcălicilor e ținută în Germania peste tot” (John Aubrey)

„Ziua Proștilor” sau „Ziua Confuzilor”

Potrivit profesorului de istorie Joseph Boskin, de la Universitatea din Boston, bazele tradiției acestei zile au fost puse în timpul împăratului Constantin cel Mare. În această zi, de 1 aprilie, un grup de bufoni au venit la curtea lui și au pretins că ei pot să conducă imperiul mai bine decât el. Amuzat, acesta le-a dat puterea pentru o zi. Bufonul-șef a dat, atunci, un edict care stabilea ziua de 1 aprilie ziua păcălelilor.

O altă explicație ar fi confuzia lăsată de schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În vechiul calendar, Anul Nou cădea pe 1 aprilie, nu pe 1 ianuarie. Inițial oamenii au avut mari dificultăți în a se adapta. Mulți erau cei care trimiteau felicitări și sărbătoreau în toată regula anul nou de 1 aprilie. Ei erau numiți „nebuni de aprilie”.

Dar timpul trecea, iar nebunii de aprilie au continuat să trimită felicitări de an nou, adesea însoțite de cadouri amuzante, lucru care a început să fie considerat o farsă.

Urmăriți Impact.ro și pe