Ziua Marinei Române, sărbătorită sub semnul pandemiei de Covid 19. Imagini cu cele mai importante momente FOTO

Ioana Constantin, Ioana Bucur 15.08.2021, 16:54

Pandemia de coronavirus şi imposibilitatea de a ţine sub control zecile de mii de turişti care veneau de obicei să vadă navele militare au transformat radical Ziua Marinei pentru al doilea an consecutiv. În locul marelui spectacol naval cu care eram obișnuiți dintotdeauna, am avut doar o ceremonie militară în port, urmată de o defilare a navelor de luptă în largul mării. Klaus Iohannis si Florin Cîţu au fost invitații de onoare ai ceremoniilor.

Ceremonia a început cu întâmpinarea președintelui Klaus Iohannis

Ziua Marinei la Constanţa a început la ora 1o.oo cu întâmpinarea preşedintelui Klaus Iohannis, iar după trecerea în revistă a gărzii de onoare, au fost ridicate pavilioanele la bordul tuturor navelor militare. După un ceremonial religios, șeful statului le-a vorbit marinarilor despre importanța meseriei pe care o au, iar la sfârșit le-a urat „La Mulți Ani”.

„Din păcate, din cauza pandemiei de COVID-19 care nu s-a încheiat, nici în acest an nu pot avea loc festivitățile cu care eram obișnuiți înainte. Mă bucur să particip și în acest an la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei Române. Îi salut cu căldură pe militarii sau civilii care cu devotament și curaj poartă drapelul tricolor pe mările și oceanele lumii. Vă felicit pentru modul exemplar în care vă faceti datoria și vă onorați jurământul față de țară. La mulți ani tuturor!”, a transmis președintele Klaus Iohannis, la începutul ceremoniilor.

161 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române

Ediţia din acest an a Zilei Marinei este dedicată împlinirii a 161 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române si-a fost sărbătorită altfel, având în vedere condiţiile impuse de pandemia de coronavirus. Manevrele navale au fost reduse drastic și fara public și s-au tinut in portul militar.

Ziua Marinei Române, sărbătorită sub semnul pandemiei de Covid 19
Ziua Marinei Române, sărbătorită sub semnul pandemiei de Covid 19

La defilarea de pe mare au participat câteva nave de luptă, iar pe cer au survolat avioane britanice, americane și trei elicoptere. Mulţi dintre turiştii care îşi planificau vacanţele în această săptămână pe litoral obişnuiau să participe la manifestările dedicate Zilei Marinei Române. De această dată, ei au admirat doar trecerea navelor în larg, de la Constanța la Midia, ce a putut fi urmarită de pe plajă.

Prima apariție împreună a președintelui și premierului, după scandalul provocat de dezvăluirile din trecutul lui Florin Cîțu

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu au fost fotografiaţi în timp ce stau de vorbă duminică, la ceremoniile de Ziua Marinei, aceasta fiind prima apariţie împreună şi cea de a doua apariţie publică a premierului după scandalul provocat de informaţiile referitoare la arestarea sa în SUA pentru că a condus în stare de ebrietate.

Cîțu a postat pe pagina sa de Facebook mai multe imagini de la evenimentul din Constanța, în cele mai multe fiind alături de Klaus Iohannis.

„M-am bucurat să particip, alături de preşedintele Klaus Iohannis, la ceremoniile organizate de Ziua Marinei. Felicitări tuturor marinarilor noştri, care, prin muncă, seriozitate şi profesionalism aduc cinste României oriunde în lume! La mulţi ani Marinei Române şi Forţelor Navale!”, a scris premierul.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe