Atenție, români! Ziua din săptămână în care se produc cele mai multe accidente rutiere. A căzut mitul

Badea Violeta 29.05.2022, 10:44

În fiecare an, mii de oameni sunt implicați în accidente rutiere, unele cu consecințe extrem de grave. Statisticile arată că, în 2020, un număr de 1.646 de persoane și-au pierdut viața într-un accident de mașină. Este cu 12% mai puțin decât în anul precedent, dar, cu toate acestea, cifra rămâne una îngrijorătoare. Astfel, poate fi util să aflăm care este ziua din săptămână în care se produc cele mai multe accidente rutiere.

În ce zi din săptămână au loc cele mai multe accidente rutiere

Nu mai e niciun secret că țara noastră ocupă prima poziție în clasamentul european privind rata deceselor pe șosele. Pe locul doi se află Bulgaria. Mai bine decât noi stau chiar și italienii, recunoscuți pentru haosul din trafic.

Potrivit unor statistici, ratele de mortalitate pe șosele variază semnificativ în funcție de zi, perioadă a anului, dar și de condițiile de drum. Mulți ar putea presupune că cea mai periculoasă zi din săptămână pentru accidentele rutiere ar fi duminică, din cauza faptului că turiştii se întorc acasă și traficul se aglomerează.

În mod surprinzător, ziua din săptămână în care se înregistrează cele mai multe accidente rutiere este vineri. Un alt lucru interesant este că cele mai multe tamponări au avut loc în interiorul localităților, nu pe șoselele din afara orașelor sau pe autostrăzi, potrivit hotnews.ro.

De asemenea, statisticile arată că doar 5% din accidente au loc noaptea și circa 20% pe înserat, în timp ce trei sferturi dintre ele se petrec pe timp de zi, în condiții de luminozitate deplină.

Vinerea se produc cele mai multe accidente rutiere
Vinerea se produc cele mai multe accidente rutiere

Luna în care se produc cele mai multe accidente rutiere

Conform graficelor atașate în galeria foto, cele mai multe accidente rutiere au loc în lunile iulie și august. În schimb, cele mai puține au loc în februarie. Lucru surprinzător, dacă ţinem cont de condițiile meteo de pe șosele.

Raportându-ne acum la județe, Bucureștiul este, fără îndoială, cel mai periculos loc pentru șofat. Asta și pentru că aici sunt și cele mai multe autoturisme, însă dacă ne uităm la numărul celor decedați ca urmare a accidentelor rutiere, Suceava și Constanța sunt fruntașe, urmate îndeaproape de Bacău.

Un alt lucru care atrage atenția este acela că numărul victimelor sub 20 de ani este mai ridicat decât al celor din categoria de vârstă 20-29 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...