Bilanțul victimelor de la Mariupol este de ordinul zecilor de mii, dezvăluie primarul orașului: „Armata rusă continuă să tragă”

Cătălina Burghelea 12.04.2022, 12:21
Bilanțul victimelor de la Mariupol este de ordinul zecilor de mii, dezvăluie primarul orașului: „Armata rusă continuă să tragă”

Mariupol este sub asediu de la 1 martie. Nu există apă, lumină și căldură în orașul-port. Mulți ucraineni nu își găsesc rudele care au rămas blocate aici de la începutul invaziei rușilor. Cadavrele nerevendicate sunt puse în gropi comune de serviciile publice. Morminte au apărut și în curțile abandonate și pe străzi. Imaginile sunt greu de privit. Unele zone din Mariupol sunt controlate de ocupanții ruși. Ei trag asupra orașului de pe uscat, aer și mare.

Situație strigătoare la cer în Mariupol

Situația este atât de gravă în Mariupol, încât numărul civililor uciși ar putea depăși 20.000, avertizează primarul orașului, Vadim Boichenko. Potrivit estimărilor autorităților din regiunea Donețk, acum sunt în jur de 10.000 de morți în Mariupol.  Însă, numărul lor ar putea depăși și 20.000, întrucât armata rusă continuă să tragă asupra orașului, iar cadavrele civililor „zăc pe străzi ca un covor”.

Primarul orașului face dezvăluiri cutremurătoare

Boicenko a confirmat, de asemenea, rapoartele conform cărora rușii au ars cadavrele celor uciși la Mariupol în crematorii mobile. Acesta a spus că un număr mare de cadavre se află la mall, unde sunt spații de depozitare și frigidere.

„Au sosit crematorii mobile sub formă de camioane: le deschideți și înăuntru este un arsător pentru cadavre”, a rezumat primarul orașului, potrivit AP.

Vorbind prin telefon cu The Associated Press, Vadim Boichenko a acuzat armata rusă că a blocat coloanele umanitare pentru Mariupol, în încercarea de a ascunde măcelul.

O familie din Mariupol, despre ororile războiului din Ucraina. Oamenii care încercau să facă rost de apă, „vânaţi” de ruşi. „Ne omorau”

100.000 de civili nu pot pleca de aici

Președintele Volodimir Zelenski a explicat că apărarea Mariupolului permite avansarea trupelor ucrainene în estul țării, datorită cărora Ucraina are o poziție mai dură în negocierile cu Rusia. În oraș au rămas aproximativ 100.000 de civili care nu pot pleca din cauza acțiunilor armatei ruse. Forțele lui Putin nu au încetat să tragă nici după acorduri privind coridoarele umanitare. Unii rezidenți din Mariupol sunt deportați forțat pe teritorii controlate de ruși sau chiar în Rusia.

Ucrainenii au fost deportați într-un lagăr din Rusia

Ocupanții i-au reținut cu forța pe locuitorii deportați din Mariupol într-un lagăr din regiunea Penza (Rusia), unde s-ar afla peste 400 de ucraineni. Acest lucru a fost anunțat de comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, duminică, 10 aprilie. Potrivit acesteia, tabăra este o instituție închisă și păzită, cu mai multe clădiri și înconjurată de un gard. Există un punct de control la intrare. Libertatea de mișcare a ucrainenilor este limitată, fiind interzisă ieșirea în afara lagărului.

Oamenii locuiesc în condiții groaznice

Oamenii locuiesc acolo de câteva săptămâni, majoritatea femei și 147 de copii de toate vârstele, inclusiv bebeluși. Nu au haine, încălțăminte și lenjerie suficiente, nu își pot contacta rudele sau nu se pot întoarce în țara natală. Avocatul poporului a spus că nu există alimente pentru copii și articole de igienă personală și că femeile se limitează la ce au primit.

„Cetăţenii noştri se află într-o stare foarte dificilă. Nu li se furnizează nicio informație”, a afirmat Denisova.

Activiștii ruși precizează că în tabără se află studenți din Turkmenistan care s-au ascuns într-un adăpost anti-bombă sub un cămin studențesc din Mariupol, apoi au ajuns singuri în regiunea Donețk ocupată temporar. De acolo au fost duși cu forța în Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...