Zile negre pentru politicienii cu atitudini violente sau extremiste. Încep să se concretizeze acțiuni în instanță

Gabriela del Pupo 08.02.2022, 15:35
Zile negre pentru politicienii cu atitudini violente sau extremiste. Încep să se concretizeze acțiuni în instanță

Vin zile negre pentru politicienii care au atutudini sau discurs nepotrivit în spațiul public, două dosare penale într-o singură zi pentru liderii AUR și fosta membră a partidului este chemată pentru audieri a doua zi la parchet. Călin Georgescu, președintele onorific AUR, s-a ales cu dosar penal după afirmațiile în care îi promova cultul lui Corneliu Zelea Codreanu. Tot dosar penal are și George Simion după ieșirea din Parlament la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu. Acesta din urmă este acuzat de ultraj și tulburarea ordinii publice.

Călin Georgescu, dosar penal pentru promovarea cultului unor personalități responsabile de genocid

Președintele onorific AUR a avut în ultima vreme mai multe declarații controversate care i-au adus și un dosar penal. Într- o emisiune la Antena 3 Georgescu afirma că Zelea Codreanu și Ion Antonescu au făcut ”și fapte bune”, dar și fapte pe care nu le poate comenta, dar ”pe care trebuie să le demonstreze istoricii”, acesta mai spus că ”față de martiri nu poate să aibă păreri”.

Dosarul penal a fost deschis în temeiul art. 5 din OUG 31/2002. Această ordonanță se referă la interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, conform digi24.ro. Fapta se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.

George Simion spune că se delimitează de atitudinile altor membrii și nu vrea să fie asociat cu acestea.

„Domnul Georgescu a făcut o gafă. M-am născut în 1986 şi nu vreau să fiu asociat cu simpatii anitsemite.

Noi suntem o alianță, am închegat toate figurile patriotice, toate figurile vizibile din spaţiul public. Nu mă da nimeni afară din partid. Eu nu vreau să mă asociez. Noi trebuie să construim o mișcare romanească fără mișcări totalitare şi comuniste” declara George Simion în urmă cu o zi.

Pe de altă parte și liderul AUR are alt tip de derapaje. Acestuia i s-a deschis tot astăzi un dosar penal pentru ultraj și tulburarea ordinii publice după ce l-a agresat pe ministrul Energiei la tribuna parlamentului în timp ce acesta își susținea discursul.

Diana Sosoaca s-a ales cu dosar penal dupa ce a facut la Iasi

Diana Șoșoacă pentru a doua zi la rând la audieri

Un alt personaj vocal din politica românească a fost astăzi pentru a încerca să aducă clarificări. Diana Șoșoacă a depus chiar ea plângere împotriva jurnaliștilor italieni dar și a polițiștilor care au intervenit în scandal. Pe de altă parte însă, soțul său, Silvestru Șoșoacă are dosar penal pentru modul în care a acționat față de jurnaliștii străini.

„Este vorba despre plangerea penala formulată de mine cu privire la ultraj, violente, violare de domiciul, sediu profesional și viața privată. Am reformulat și solicitarea de conexare cu dosarul în care este anchetat soțul meu, pentru că există o strânsă legătură.Am solicitat extinderea urmăririi penale către cei patru polițiști de la Secţia 4, pentru că nu și-au îndeplinit mandatul în conformitate cu dispozițiile legale și cu obligațiile pe care le aveau. Cred că și dumneavoastră dacă eraţi acolo v-ați fi implicat mai mult decât ei care nu au făcut nimic. Mai mult, ei au facilitat intrarea unui infractor într-un sediu, permițându-i să filmeze fără acceptul proprietarului”, a spus Diana Șoșoacă, după audieri, conform RomâniaTV.

În cazul senatoarei dosarul este deocamdată deschis in rem.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...