Zile libere pentru părinți! Deputații au aprobat proiectul

Rădulescu Valentin 13.05.2020, 17:26
Zile libere pentru părinți! Deputații au aprobat proiectul

Deputații au aprobat azi proiectul pentru părinții ce vor avea nevoie de zile libere și după ieșirea din starea de urgență. Totul deoarece școlile rămân închise iar cei mici nu au cine sta. De ce vor beneficia părinții?

Zile libere pentru părinți!

Deputații au adoptat proiectul „zile libere pentru părinți” și după data de 15 mai, aceștia vor beneficia de zile libere pentru a sta acasă și pentru a avea grijă de copii. Acum părinții vor beneficia de această lege și după ieșirea României din starea de urgență, deoarece școlile încă rămân închise pentru o perioadă de timp. Doar unul dintre părinți are voie să stea acasă, primind doar 75% din salariul inițial pentru ziua respectivă. Această facilitate se aplică numai până la finalizarea cursurilor școlare aferente pentru semestrul II.

”Zilele libere se acordă pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere semnată de către ambii părinţi, respectiv de către tutorele legal în cazul familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată. Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferente cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli ale angajatorului şi este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare”, se arată în proiectul de lege.

Zile libere pentru părinți! Deputații au aprobat proiectul
Zile libere pentru părinți! Deputații au aprobat proiectul

Copii trebuie să aibă vârsta mai mică de 12 ani sau să fie înscriși la școală

Prevederile acestei legi se aplică părinților care au copii cu vârsta mai mică de 12 ani sau celor care sunt înscriși în cadrul unei unități de învățământ. Proiectul a fost adoptat astăzi de deputați și vine în completarea Ordonanței de Urgență adoptate de Guvern. Pentru angajații din anumite unități ale sistemului, acestea se vor da doar cu acordul angajatorului.

„Prevederile se aplică angajaţilor din unităţile sistemului energetic naţional, din unităţile operative de la sectoarele nucleare , din unităţile cu foc continuu, din unităţile sanitare şi de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unităţile care asigură transportul în comun şi salubritatea localităţilor, precum şi aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă, doar cu acordul angajatorului”, se arată în prevederile legii.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe