Mai multe zile libere pentru părinți în 2020. Legea a trecut de Parlament

Redacția IMPACT 06.05.2020, 15:49
Mai multe zile libere pentru părinți în 2020. Legea a trecut de Parlament

Părinții își pot lua libere pentru a se ocupa de îngrijirea copiilor, chiar și după încetarea stării de urgență, arată legea care a fost adoptată miercuri în Parlamentul României.

Vești bune pentru părinții din România

Proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea virusului SARS-CoV-2, a primit votul în Plenul Camerei Deputaților, potrivit Digi 24.

Parlamentul României a votat proiectul de lege care permite părinților își ia zile libere. Foto: Inquam Photos/George Calin
Parlamentul României a votat proiectul de lege care permite părinților își ia zile libere. Foto: Inquam Photos/George Calin

Proiectul de lege care a primit aviz favorabil în Parlament prevede ca în eventualitatea suspendării temporare a cursurilor, generată de închiderea unităților de învățământ, unul din părinți poate beneficia de zile libere plătite, atunci când alege să rămână acasă pentru a se ocupa de îngrijirea unui sau a mai multor copii. Aceste zile libere pot fi luate de către părinte doar până la încheierea stării de urgență.

Potrivit unui amendament adoptat de comisie, „prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care unul dintre părinţi are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului, în condiţiile art. 52 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Prevederile prezentei legi nu se aplică nici în cazul în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat şi astfel este scutit de la plata impozitului pe venit”.

Cine sunt beneficiarii legii

Un alt amendament enunță faptul că beneficiarii acestei  legi sunt:

  • părinţii care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ,
  •  părinții care au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani (faţă de 18 ani, cum era prevăzut în proiectul iniţial), înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ.

Proiectul a fost susţinut de Ministerul Muncii şi din plen de către preşedintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon.În acest caz, Camera Deputaților este for decizional. Legea va merge la promulgare, către Președintele Klaus Iohannis.