Zile libere de Paște 2020. Cum se lucrează, de fapt, de sărbători, conform Codului Muncii

Luiza Moldovan 15.04.2020, 13:02
Zile libere de Paște 2020. Cum se lucrează, de fapt, de sărbători, conform Codului Muncii

Zile libere de Paște 2020. Cum se lucrează, de fapt, de sărbători, conform Codului Muncii. Cum îți recuperezi zilele muncite și ce drepturi bănești ai dacă lucrezi când alții nu lucrează.

Zile libere de Paște 2020. Cum se lucrează, de fapt, de sărbători, conform Codului Muncii

O hotărâre de Guvern din 2019 stipula că Vinerea Mare devine zi nelucrătoare. Pentru că suntem în Săptămâna Mare, poate c-ar fi bine să dăm o raită prin toate aceste informații prețioase.

Vinerea Mare e zi liberă și pentru cei care lucrează în sectorul bugetar, și pentru cei care lucrează în sectorul privat. În total, sunt 15 zile libere legale în acest an și pentru unii, și pentru alții, dar doar patru dintre acestea vor putea să fie legate de zilele de weekend. Anul acesta nu prea există oportunități pentru așa-numitele mini-vacanțe. E liber în Vinerea Mare, dar se lucrează sîmbătă, iar apoi mai e liber duminică și luni, adică în prima și a doua zi de Paști. Urmează o săptămână normală de lucru.

Ce spune Codul Muncii despre zilele libere
Ce spune Codul Muncii despre zilele libere

Ce drepturi au cei care lucrează în zilele libere legal

Sunt, însă, anumite categorii de angajați care nu pot avea liber aceste zile, din cauza obiectului lor de activitate. Cei care lucrează în sistemul de producție, de sănătate, poliție, alimentație publică sau aprovizionare vor lucra în foc continuu, urmând ca aceste zile să fie compensate financiar sau să beneficieze de alte zile libere, altădată, dar în decurs de 30 de zile.

Dacă vor fi plătite, aceste zile vor beneficia de un spor de 100% din salariul de bază, potrivit Codului Muncii. Următoarea zi liberă e 1 Mai.

Potrivit Codului Muncii, acordarea zilelor libere se face de catre angajator

Zilele libere stabilite pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă și/ sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate.

Urmăriți Impact.ro și pe