În ce condiții pot beneficia părinții de zile libere, atunci când școlile se închid. Cum vor fi plătiți în această perioadă

Redacția IMPACT 19.03.2020, 15:50
În ce condiții pot beneficia părinții de zile libere, atunci când școlile se închid. Cum vor fi plătiți în această perioadă

Legea nr. 19/2020 prin care părinții primesc zile libere plătite când școlile sunt închise pentru a supraveghea copiii a fost promulgată sâmbătă de Președintele Klaus Iohannis. Joi, Guvernul a aprobat modul de acordare a zilelor libere pentru părinți. Cum arată acesta?

Ce pot solicita părinții care vor să rămână acasă să supravegheze copiii

Executivul a aprobat joi modul de acordare a zilelor libere pentru părinții care își supraveghează copiii până în 12 ani, vârsta prevăzută în lege. Potrivit noului act normativ, unul din părinți are dreptul să rămână acasă pentru a avea în grijă copilul, în contextul instaurării stării de urgență pe teritoriul românesc.

Aceste zile libere se acordă doar după ce au fost epuizate toate celalte opțiuni prevăzute de legislația în vigoare privind desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității, inclusiv prin decalarea programului de lucru sau implementarea formelor de muncă flexibile, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Ce trebuie să facă românii care vor să solicite zile libere

Cererea pentru acordarea zilelor libere va fi însoţită de:

  • o copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor
  • de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere și nici nu se află concediu de odihnă sau fără plată.

În ceea ce privește modul de plată a zilelor libere acordate părinților, s-a stabilit ca pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor, conform Codului Fiscal.

Pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Proiectul legislativ a fost readus în atenție în contextul în care Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) transmitea că toate unitățile de învățământ din România se vor închide, pentru a combate răspândirea coronavirusului.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe