Postul Paştelui 2022. Ce este interzis să faci în această perioadă

Nicu Stan 07.03.2022, 15:03
Postul Paştelui 2022. Ce este interzis să faci în această perioadă

Postul Paştelui 2022. Ce este interzis să faci în această perioadă de mare însemnătate pentru credincioși. Postul Paștelui 2022, ca din oricare an de altfel, durează 40 de zile. Anul acesta el începe astăzi, pe 7 martie 2022 și va dura până pe 24 aprilie 2022.

A început Postul Paștelui 2022. Ce nu trebuie să faci în cele 40 de zile de post

Credincioșii cunosc faptul că Postul Paștelui este cel mai lung post din timpul anului și cel mai greu de ținut fiindcă are mai puține dezlegări la pește, în comparație cu cel al Nașterii Domnului, Crăciunul.

Paștele Ortodox 2022, ca oricare altul, pică duminica, anul acesta pe data de 24 aprilie 2022. Paștele Catolic se sărbătorește cu o săptămână mai devreme, duminică, respectiv 17 aprilie 2022.

De asemenea, Postul Pastelui presupune multa rugaciune
De asemenea, Postul Pastelui presupune multa rugaciune

Ce nu se face în timpul Paștelui:

-În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
-În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
-În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
-În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.
-Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui dacă nu este zi de dezlegare.
-În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.
-În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.
-În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

Ce poți să mănânci în timpul Postului Paștelui

Cele mai consumate alimente în Postul Paștelui, dar și în alte zile de post sunt lintea, fasolea, orezul, mazărea, varza, cartofii, ciupercile și soia. De asemenea, o mulțime de fructe pot fi consumate în Postul Paștelui pentru a respecta tradiția creștină.

Printre acestea se numără mere, caise, prune, nectarine, banane, citrice, piersici sau pepene, smochine, curmale și alte fructe confiate.

Cum trebuie să te gândești la Postul Paștelui

De altfel, cunoscutul preot Constantin Necula îi îndemna pe toți românii să se gândească la Postul Paștelui nu ca la o privare de mâncare și băutură, ci ca la un efort pentru „a redescoperi echilibrul ca societate”.

„Cred că anul acesta postirea este un exercițiu de a rămâne o echipă de oameni. Unită în jurul valorilor creștine și a lui Hristos- pentru creștini. Poate că pentru ceilalți propunerea creștină ar trebui asumată ca o panoplie de valori prin care se poate crește social. Nu e vorba doar de mâncare sau de băutură, ci de a redescoperi echilibrul ca societate, agresată de politic și stimulată în răutate de tot ceea ce înseamnă viață”, afirma părintele Constantin Necula în urmă cu mai mult timp.

Urmăriți Impact.ro și pe