Zi importantă pentru Dragnea! ICCJ tocmai a dat decizia. Iese din închisoare fostul lider PSD?

Raluca Juncu 21.01.2020, 13:21
Zi importantă pentru Dragnea! ICCJ tocmai a dat decizia. Iese din închisoare fostul lider PSD?

Zi decisivă pentru Liviu Dragnea. Magistrații Instanței Supreme se vor pronunța marți în legătură cu decizia cu privire la recursul în casație formulat de fostul lider PSD, în dosarul angajărilor fictive din Teleorman, pentru care a a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare.

UPDATE 13:04- Procurorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins cererea înaintată de Liviu Dragnea. Pentru această cale de atac, decizia este definitivă. Fostul lider al PSD rămâne, așadar, în continuare, în spatele gratiilor, în Penitenciarul Rahova.

„Instanța respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu împotriva deciziei penale nr. 142 din 27 mai 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2401/1/2018. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimatele inculpate, în sumă de câte 627 lei, precum și onorariul parțial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru recurentul inculpat, în sumă de 157 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în ședință publică, astăzi, 21 ianuarie 2020”, se arată în comunicatul de presă transmis de Înalta Curte de Casației și Justiție.

Instanța decide dacă îl eliberează sau nu pe Dragnea

Săptămâna trecută, Liviu Dragnea a fost adus din nou în fața Instanței, pentru a dezbate cererea depusă de acesta de anulare a pedepsei, în dosarul angajărilor fictive din Teleorman. Fostul lider al PSD a apelat la recurs în casație, deoarcece s-a aflat opt luni în spatele gratiilor, în ciuda faptului că el se consideră nevinovat.
El declarara, în urmă cu exact o spătămână că procurorii apelează la multe neadevăruri pe care le rostesc în acest dosar.

„Vreau să mă refer la un neadevăr, şi anume că eu le-am cunoscut pe Anisia şi Botorogeanu, ca multe alte neadevăruri folosite de acest parchet Nu am iniţiat acest recurs doar pentru că aş fi nevinovat, pentru a ieşi cu orice preţ din închisoare.

Am făcut acest demers, sunt complet nevinovat, stau de 8 luni nevinovat în Penitenciar. Nu mi s-a părut normal să plătesc pentru o faptă pe care nu am comis-o. Rămâne la dispoziţia dumneavoastră dacă voi sta nevinovat sau dacă admiteţi casaţia. (…) Cred cu tărie în nevinovăţia mea”, a spus fostul lider PSD în faţa instanţei supreme, potrivit Mediafax.

După înfățișarea de atunci, procurorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus marțea trecută amânarea, până pe 21 ianuarie, în cazul contestației făcută de fostul lider al social-democraților.

Fotografie de la ultima înfățișarea a lui Liviu Dragnea, în fața magistraților de la ÎCCJ. Foto: Inquam Photos / George Călin
Fotografie de la ultima înfățișarea a lui Liviu Dragnea, în fața magistraților de la ÎCCJ. Foto: Inquam Photos / George Călin

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte este așteptat azi, 21 ianuarie, să ofere un verdict cu privire la contestația formulată de Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea a spus, săptămâna trecută că el nu se consideră vinovat. Apărarea susține că de fapt Liviu Dragnea nu af fost închis pentru o faptă penală pentru care nu se prevăd sancțiuni penale sau administrative.

„Noi vă solicităm admiterea recursului în casaţie. Inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală”, a declarat la ultima înfățișare Flavia Teodosiu, avocatul fostului lider PSD.

În măsura în care solicitarea va fi admisă, fostul lider PSD va ieși din închisoare, însă dacă solicitarea va fi respinsă de procurorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Dragnea rămâne în continuare în spatele gratiilor pentru executarea pedepsei de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Fostul lider social-democrat a contestat condamnarea prin introducerea a două căi extraordinare de atac – contestaţia în anulare şi recursul în casaţie. Pe 10 decembrie 2019, magistraţii i-au respins contestaţia în anulare, iar recursul s-a judecat pe 14 ianuarie.

În prezent, Liviu Dragnea își ispășește pedeapsa care se ridică la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. Acesta a depus deja mai multe cereri pentru a-şi anula această pedeapsă.

Urmăriți Impact.ro și pe