Zi importantă la Bruxelles. Joe Biden, întâlniri cu liderii NATO, UE și G7 despre războiul din Ucraina. Ce măsuri sunt anunțate

Beatrice Dumitru 24.03.2022, 09:54
Zi importantă la Bruxelles. Joe Biden, întâlniri cu liderii NATO, UE și G7 despre războiul din Ucraina. Ce măsuri sunt anunțate

Președintele american Joe Biden a ajuns la Bruxelles și se va întâlni cu liderii și aliații europeni, în contextul unei crize internaționale fără sfârșit, după ce Ruisa a invadat Ucraina și a făcut ca peste 3,6 milioane de refugiați să părăsească țara. România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis. Ce măsuri vor lua liderii occidentali?

Joe Biden, summituri cu UE, NATO și G7

În timpul celor trei summituri cu liderii Consiliului European al UE, NATO și G7 se vor lua decizii importante. Liderii europeni vor dicta noi sancțiuni împotriva Rusiei și vor stabili măsuri pentru ca Europa să scape de dependența de gazul rusesc. Joe Biden va călători și la Varșovia pentru a discuta cu președintele polonez Andrzej Duda.

Vizita lui Joe Biden în Europa ar putea pune în lumină o dispută între aliații europeni în privința impunerii de noi sancțiuni energetice împotriva Rusiei, deoarece unele țări depind în mare măsură de petrolul și gazele de la Moscova. Problema a fost un subiect intens dezbătut în ultimele zile, a declarat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan. Statele Unite au interzis deja importurile de petrol rusesc din Rusia.

Zi importantă la Bruxelles. Joe Biden, întâlniri cu liderii NATO, UE și G7 despre războiul din Ucraina. Ce măsuri sunt anunțate
Joe Biden participă la cele trei summituri.

Marile provocări cu care se va confrunta Joe Biden la Bruxelles

Unitatea aliaților

Până acum, SUA s-au coordonat cu aliații, mai ales în primele zile ale războiului, când urgența a îndepărtat unele obstacole tradiționale în calea consensului. Dar pe măsură ce războiul se prelungește, ar putea apăra discordia, iar Joe Biden va trebui să-și convingă aliații că deciza NATO de consolidare a securității nu este o condiție temporară, ci noua normalitate.

Criza refugiaților

Polonia a primit cea mai mare parte a refugiaților ucraineni care fug de invazia rusă, aproximativ trei milioane. Deschiderea granițelor a pus o presiune considerabilă asupra țării și, dacă nu este gestionată în mod competent, ar putea duce la tulburări sociale și instabilitate economică. Asigurarea că națiunea rămâne un membru NATO de încredere este o preocupare presantă pentru SUA.

Soluții militare

SUA au promis că vor oferi Ucrainei capacități mai avansate de apărare aeriană pe rază lungă, dar se pare că este mai greu de pus în practică. Există îngrijorări cu privire la tipurile de sprijin care ar putea declanșa un răspuns rus împotriva NATO.

Noi sancțiuni împotriva Rusiei

Sancțiunile internaționale fără precedent, conduse de SUA și Europa, nu au descurajat Rusia și continuă războiul în Ucraina. În timp ce aliații occidentali insistă pentru noi măsuri, există o presiune tot mai mare asupra liderilor americani și europeni pentru a găsi noi modalități de a pedepsi agresiunea rusă, relatează BBC.

Problema Chinei

Atât America, cât și Europa vor trebui să depună eforturi coordonate pentru a convinge China să păstreze distanța față de Rusia și, dacă este posibil, să fie mai vocală în condamnarea sa. Amenințarea cu sancțiuni la adresa Chinei, dacă ar ajuta în mod deschis Rusia, ar afecta economia chineză. Dar sprijinul recent al Chinei pentru participarea Rusiei la viitorul summit economic G20 arată că sarcina nu va fi una ușoară.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...