Decizia instanței din Grecia în cazul lui Sorin Oprescu. Cererea de eliberare a fost respinsă

Ana Anitoiu 20.05.2022, 13:18
Decizia instanței din Grecia în cazul lui Sorin Oprescu. Cererea de eliberare a fost respinsă

Este o zi decisivă pentru Sorin Oprescu. Fostul primar general al Capitalei va afla astăzi dacă scapă de închisoarea din Grecia. Judecătorii Curții de Apel din Atena vor lua decizia în regim de urgență, după ce avocații lui au atacat arestarea sa. Ei au cerut ca medicul să aștepte în libertate hotărârea referitoare la extrădare.

Sorin Oprescu va afla astăzi dacă va fi pus în libertate în Grecia

UPDATE – Sorin Oprescu va rămâne în arestul din Grecia încă 10 zile, au decis vineri judecătorii, după respingerea cererii de eliberare.

Fostul primar general al Bucureștiului a fost condamnat definitiv, pe 13 mai, la 10 ani și 8 luni de închisoare, într-un dosar de corupție. Medicul a fost trimis în judecată în anul 2015 pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu, precum şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Sorin Oprescu, în vârstă de 70 de ani, a plecat din țară cu aproximativ două săptămâni înainte de a fi condamnat. Medicul a fost dat în urmărire internațională și în cele din urmă a fost reținut în Grecia. Autoritățile l-au găsit în Glyfada, o zonă de lux de la marginea Atenei, aflată la Marea Egee.

Fostul primar a fost chemat în fața unei instanțe și a fost întrebat dacă dorește să se întoarcă în România, dar el a refuzat. Astfel, un judecător a hotărât ca el să rămână în arest. Medicul speră ca avocații lui să reușească să-i obțină eliberarea pentru perioada în care se vor desfășura procedurile de extrădare.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Zi decisiva pentru Sorin Oprescu
Sorin Oprescu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Pentru ce a fost condamnat la închisoare Sorin Oprescu

Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare după ce, în 2015, a primit suma de 25.000 de euro din partea unui fost director de la Administrația Cimitirelor. La rândul lui, acesta a fost acuzat că a format un grup infracţional organizat, la care s-au alăturat mai târziu şi ceilalţi inculpaţi din dosar. De la finalul anului 2013, fostul primar ar fi condus acest grup.

În timpul perchezițiilor ce au avut loc atunci la locuința lui Sorin Oprescu, în afară de această sumă de 25.000 de euro, autoritățile au mai găsit sume de bani pe care fostul primar general al Capitalei nu a putut să le justifice.

„La 5 septembrie 2015, Oprescu Sorin Mircea, primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale, în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului.

Prin această conduită, primarul Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să valideze activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la ALPAB, deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, au afirmat procurorii în rechizitoriu.

Judecătorii au decis în acest dosar de corupție confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, strada Herăstrău, pe care fostul primar Sorin Oprescu l-a cumpărat prin intermediul iubitei sale, Adriana-Elena Nica.

În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra proprietății lui Sorin Oprescu ce se află pe strada Covrigarului din satul Ciolpani. Aceasta include o casă cu suprafața de 526 de metri pătrați şi un teren de 895 de metri pătrați. Mai mult, fostul primar al Capitalei trebuie să plătească suma de 50.000 de lei, ce reprezintă cheltuieli judiciare către stat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...