Decizie împotriva lui Sorin Oprescu. Fostul primar rămâne în arest în Grecia

Ana Anitoiu 18.05.2022, 12:48
Decizie împotriva lui Sorin Oprescu. Fostul primar rămâne în arest în Grecia

Sorin Oprescu rămâne în arest, după ce a fost prins în Atena, în urma condamnării sale din 13 mai, la 10 ani şi 8 luni de închisoare, pentru fapte de corupţie. Fostul primar al Capitalei spera să fie pus în libertate până când judecătorii eleni decid dacă va fi sau nu extrădat.

Sorin Oprescu rămâne în arest

Fostul primar general al Capitalei a fost prins, marți, în Atena, după ce a fost dat în urmărire internțională, în baza unui mandat european de arestare. Judecătorul în fața căruia a fost prezentat Sorin Oprescu, miercuri, a hotărât ca medicul să rămână în arest în Grecia, până când instanța ia în discuție cererea autorităților române de extrădare a fostului primar. Într-un termen de 40 de zile, un complet de judecată îi va analiza dosarul.

Sorin Oprescu vrea ca dosarul lui să fie judecat în Grecia, deoarece consideră că nu a avut parte de o judecată dreaptă în România, unde a fost condamnat definitiv, pe 13 mai, la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani.

Medicul Sorin Oprescu spera să fie pus în libertate până când se vor pronunța judecătorii, în contextul în care are participații la o firmă cu sediul declarat în Atena. Magistrații greci urmează să decidă dacă el va fi extrădat în România sau nu.

Decizia judecatorilor greci impotriva lui Sorin Oprescu
Sorin Oprescu. Foto: Inquam Photos/ Marin Raica

Pentru ce a fost condamnat la închisoare Sorin Oprescu

Sorin Oprescu este acuzat că a primit suma de 25.000 de euro la locuinţa sa din Ciolpani, de la Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor. La rândul său, acesta a fost acuzat că a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi din dosar.

Scopul acestui grup era săvârşirea de infracţiuni de corupţie. Mai exact, dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipiului Bucureşti. Fostul primar Sorin Oprescu ar fi condus acest grup, de la sfârșitul anului 2013.

„La 5 septembrie 2015, Oprescu Sorin Mircea, primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale, în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului.

Prin această conduită, primarul Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să valideze activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la ALPAB, deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, au afirmat procurorii în rechizitoriu.

În afară de condamnarea la închisoare a lui Sorin Oprescu, instanţa a mai hotărât să ia măsura de siguranţă a confiscării extinse a imobilului situat pe strada Herăstrău din Bucureşti, cumpărat de fostul edil prin intermediul iubitei sale, Adriana Elena Nica.

În plus, fostului primar general al Capitalei i-au fost confiscate sumele de 102.400 de lei şi de 9.500 de euro. Mai mult, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut sechestrul asigurator asupra unei case şi unui teren din Ciolpani ce îi aparţin fostului edil Sorin Oprescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...