Zelenski, mesaj către România. Ce vrea preşedintele Ucrainei de la ţara noastră: „Vezi ce vecini avem”

Cătălina Burghelea 12.03.2022, 19:00
Zelenski, mesaj către România. Ce vrea preşedintele Ucrainei de la ţara noastră: „Vezi ce vecini avem”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut, sâmbătă, 12 martie, o serie de declarații referitoare la războiul din țara sa și la relațiile cu statele vecine. Liderul de la Kiev a avut un mesaj și pentru România. În fața reporterilor, acesta a precizat că orice negociere cu Rusia nu poate începe înainte de a se ajunge la un acord de încetare a focului între cele două forțe militare.

Volodimir Zelenski are un mesaj pentru România

„Diplomaticii noștri lucrează și discută despre unele puncte ale unei posibile agende între noi și Federația Rusă. Vreau ca acest lucru să se materializeze și procesul de încheiere a războiului să înceapă cu încetarea focului”, a explicat Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean este deschis la discuții cu președintele rus Vladimir Putin, dezvăluind că a discutat despre posibilitatea ca negocierile să aibă loc la Ierusalim, cu premierul israelian Naftali Bennett. Referitor la comentariile lui Putin potrivit cărora negociatorii ruși și ucraineni au făcut progrese pozitive, Zelenski a transmis că s-a „bucurat să vadă semnalele din partea Federației Ruse. În ultimii 12 ani, nu am auzit niciodată cuvinte despre posibilitatea unui dialog”, a remarcat președintele Ucrainei.

Apel la pace din partea Germaniei și a Franței

Tot mai multe țări fac apel la pace în Europa de Est. Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron i-au cerut liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, să înceteze imediat focul în conflictul cu Ucraina, în timpul unei convorbiri telefonice de 75 de minute, ce a avut loc sâmbătă.

„Conversația face parte din eforturile internaționale în curs de a pune capăt războiului din Ucraina”, a punctat un purtător de cuvânt al lui Scholz, notează BBC.

Vladimir Putin, dezvaluiri despre negocierile cu Ucraina. Cand se va incheia razboiul

Cu ce nu este de acord Vladimir Putin

Scholz a vorbit anterior cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre situație, a adăugat purtătorul de cuvânt german. Între timp, Kremlinul a afirmat că Putin nu este de acord cu „încălcarea flagrantă” a dreptului internațional umanitar de către forțele ucrainene, deși declarația nu a detaliat exact la ce face referire președintele Rusiei.

„Putin (i-a informat) despre starea reală a lucrurilor”, a spus biroul său într-un comunicat. „În special, au fost citate numeroase fapte privind încălcarea flagrantă a normelor dreptului internațional umanitar de către forțele de securitate ucrainene”, se mai arată în comunicat.

Ce vrea preşedintele Ucrainei de la statul român

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara lui nu mai vrea să lupte, după acest război cu Federația Rusă. Liderul de la Kiev vrea să stabilească asta într-un document „cu vecinii săi”, inclusiv cu România, care să indice toate garanţiile de securitate.

„După acest război, nu mai vrem să luptăm şi asta ar trebui fixat într-un document, cu ţări serioase, cu vecinii noştri, pentru că vezi ce fel de vecini avem”, a subliniat Zelenski, scrie Ria Novosti. „În acest document ar trebui să existe toate garanţiile de securitate pentru statul nostru”, a completat acesta.

Una dintre condiţiile impuse de Moscova pentru încetarea ostilităţilor este declararea neutralității Ucrainei, fără aderare la NATO sau UE. Kievul şi-a exprimat disponibilitatea de a evalua acest aspect, dar vrea garanţii concrete de securitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...