Zeci de morți în urma unui cutremur care a lovit Afganistanul. Printre victime se numără și copii. Peste 700 de case au fost avariate VIDEO

Cătălina Burghelea 18.01.2022, 07:47
Zeci de morți în urma unui cutremur care a lovit Afganistanul. Printre victime se numără și copii. Peste 700 de case au fost avariate VIDEO

Zeci de morți și peste 700 de case avariate în vestul provinciei Badghis, din Afganistan, după un cutremur puternic. Seismul a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter, potrivit Institutului Seismologic al SUA (USGS), care a raportat, inițial, o forță de 5,6. Victimele au murit după ce casele lor din districtul Qadis s-au prăbușit, a declarat guvernatorul Mohammad Saleh Purdel.

Cutremur în Afganistan. Sunt zeci de victime

Cel puțin 26 de persoane și-au pierdut viața, după un cutremur care a lovit vestul Afganistanului, a declarat un oficial. Localnicii au murit când acoperișurile caselor lor s-au prăbușit, luni, în districtul Qadis din provincia vestică Badghis, a declarat, pentru agențiile de presă, Baz Mohammad Sarwary, purtătorul de cuvânt al provinciei.

Casele din lut au fost grav avariate

Cutremurul a zguduit provincia vestică Badghis, la granița cu Turkmenistanul, luni după-amiază. Casele din lut s-au transformat în moloz, potrivit fotografiilor distribuite de autoritățile locale. US Geological Survey a înregistrat seismul de 5,3 la ora 14:00, urmat de al doilea cu magnitudinea 4,9, la ora locală 16:00. Au lovit la 41 de kilometri est și la 50 de kilometri sud-est de Qala-e-Naw, capitala provinciei.

„Au fost și răniți în urma cutremurului”, a spus oficialul afgan, indicând că printre victime se numără femei și copii.

Bilanțul morților ar putea crește

Cutremurul de mică adâncime a avut magnitudinea 5,3, potrivit US Geological Survey.

„Cinci femei și patru copii se numără printre cele 26 de persoane ucise în urma cutremurului”, a spus Sarwary, adăugând că încă patru persoane au fost rănite, notează Aljazeera.

Seism de 4,9, la două ore după primul

Acesta a avertizat că numărul victimelor ar putea crește, deoarece Badghis, aflată la granița cu Turkmenistanul, este o provincie muntoasă și una dintre cele mai sărace și subdezvoltate regiuni din Afganistan.

Un al doilea cutremur, cu magnitudinea 4,9, a lovit zona afgană, la două ore după primul. Mullahul Janan Saeqe, șeful Centrului de Operațiuni de Urgență, a confirmat numărul morților și a spus că peste 700 de case au fost avariate. Seismul a provocat, de asemenea, pagube locuitorilor districtului Muqr din provincie, dar, deocamdată, nu se știe bilanțul victimelor.

Țara este este frecvent lovită de cutremure

Baz Mohammad Sarwary a spus că tremurul s-a simțit în întreaga regiune. Unele case din Qala-e-Naw, capitala provinciei, au suferit crăpături, dar nu sunt daune semnificative, a adăugat purtătorul de cuvânt al Badghis.

Potrivit Centrului Seismologic European-Mediteranean, seismul a avut loc la o adâncime de 30 km.

280 de oameni și-au pierdut viața în 2015

Afganistanul este frecvent lovit de cutremure, în special în lanțul muntos Hindu Kush, care se află lângă joncțiunea plăcilor tectonice eurasiatice și indiene. Seismele pot provoca pagube semnificative caselor și clădirilor prost construite din țară.

În 2015, aproape 280 de oameni au fost uciși în urma unui cutremur puternic de 7,5 grade. În acel dezastru, 12 tinere afgane au murit zdrobite în timp ce încercau să fugă din clădirea școlii.

Aproximativ 866 060 de oamenii locuiesc în jurul epicentrului cartierului Jurm, la 65 km sud de Faizabad, Badakshan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...