Specialiștii ne liniștesc, în ciuda numărului mare al cutremurelor din primele zile ale anului. Cel mai cunoscut seismolog român al ultimelor decenii, Gheorghe Mărmureanu, fost director onorific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), spune că nu avem motiv de îngrijorare. El este convins că un nou mare seism nu ne va lovi mai devreme de 2039 sau 2040.
Deși ieșit din rutina zilnică, după ce anul trecut, la finele lui august, s-a despărțit oficial de INCDFP, Mărmureanu continuă să fie atent la mișcările telurice. „Activitatea seismică din ultimele zile din țara noastră nu e de natură să ne îngrijoreze și ne putem vedea liniștiți de viața noastră. Aș spune că e mai degrabă una benefică, fiindcă orice eliberare de tensiune aduce cu sine o amenințare mai puțin”, a declarat Gheorghe Mărmureanu în exclusivitate pentru impact.ro.
Cunoscutul om de știință avertizează însă că va exista un nou hop, la întâlnirea cu viitorul mare cutremur, de 7,7 sau 7,8 grade pe scara de magnitudine Richter, undeva în jurul anului 2040.
„Trebuie să ne fie clar că nu vom scăpa de un viitor mare cutremur. Noi avem o hartă a cutremurelor puternice de pământ și istoria lor din ultimii 300 de ani, pe teritoriul României, în baza căreia analizăm date despre acest tip de amenințări. Potrivit cercetărilor noastre, următorul cutremur foarte puternic ne-ar putea lovi în jurul anilor 2039-2040”, a indicat același Gheorghe Mărmureanu.
El a găsit însă și puterea de a face haz de necaz la adresa viitorului mare seism din România: „Aș vrea să pot fi mai specific, mai clar, dacă cutremurul la care fac referință se va produce în 2039 sau 2040. Mă tem însă că nu o pot face. În plus, voi lipsi și la confirmarea acestuia, fiindcă la cei 83 de ani ai mei mi-e greu să cred că voi mai fi în viață la acel moment!”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Pe de altă parte, el susține că marile cutremure de pământ, cu o putere de aproape opt grade, lovesc România cam o dată la un secol.
„Am avut cutremure puternice sau foarte puternice în 1738, apoi în 1838, urmat de cel din 1940. Deci avem deja o confirmare a timpului scurs între ele. Există însă și surprize neplăcute, cum a fost cutremurul din 4 martie 1977, care nu se înscrie în acest tipar. Personal, înclin să cred că până în 2039-2040 putem sta liniștiți, din acest punct de vedere”, adaugă cunoscutul seismolog.
În opinia sa, cea mai sigură zonă geografică a țării din punct de vedere seismografic este Dobrogea, acesta fiind și unul dintre motivele speciale, împreună cu apropierea apelor Dunării, pentru care s-a decis construirea centralei nucleare la Cernavodă, iar nu în altă parte.
Gheorghe Mărmureanu nu e îngrijorat nici de mișcările telurice din țări apropiate zonei României, ca Cipru, Grecia sau Turcia.
„Nici în acest caz nu avem motive întemeiate să ne facem griji. Însă, pentru cei care vor trăi mult după noi, peste vreo șase sute de ani sau mai bine, vor veni zile în care continentul african se va rupe, iar partea sa nordică se va lipi iar la cel asiatic, așa cum de altfel a mai existat cândva în istorie”, a conchis Mărmureanu.
În România s-au produs în primele 13 zile ale noului an 16 cutremure de mică intensitate, marea lor majoritate având epicentrul în zona seismică a Vrancei. Alte opt fuseseră înregistrate în ultima săptămână din 2021.