Număr record de migranți în 2021, în Timișoara. Cei mai mulţi provin din Afganistan

Elena Avramescu 12.01.2022, 17:50
Număr record de migranți în 2021, în Timișoara. Cei mai mulţi provin din Afganistan

Potrivit Poliţiei de Frontieră Timişoara, în anul 2021, fenomenul migraţionist a fost unul ieșit din comun la frontiera de vest a României, astfel că au existat mai mult de 74.000 de tentative de trecere a frontierei cu Serbia. În plus, un număr record de cetăţeni din Asia, cei mai mulţi venind din Afganistan, au reușit să ajungă în Timişoara, trecând graniţa cu Serbia.

Număr record de migranți în 2021, în Timișoara

Poliţia de Frontieră Timişoara a spus, cu exactitate, câte tentative de trecere a frontierei au fost înregistrate în 2021, mai precis 74.000, spre deosebire de 34.000 în anul 2020. Astfel că în jur de 8.000 de persoane au ajuns în Timişoara, care au depus cereri de azil.

„Dacă în anul 2018 au acţionat la frontieră 2.854 de persoane, în anul 2019 au fost 6.117 persoane, iar în anul 2020 avem 34.384 de persoane. În anul 2021 s-a atins apogeul şi am ajuns la cifra de 74.683 de persoane care au încercat să intre ilegal în România.

Securizarea frontierei a fost realizată în principal prin creştera capacităţii de reacţie la observarea grupurilor de migranţi, s-a procedat la suplimentarea dispozitivului din zona frontierei, folosind tehnică de supraveghere şi detecţie. Subliniez şi buna colaborare pe care o avem cu autorităţile sârbe”, a notat comisar-şef al Poliţiei de Frontieră, Mihail Erlik.

Numar record de migranti in 2021, în Timisoara
Numar record de migranti in 2021, în Timisoara

Potrivit graficului făcut de Poliţia de Frontieră, vârful tentativelor de trecere a frontierei de stat s-a înregistrat în luna octombrie, când în jur de 13.000 de persoane au acţionat la frontieră. În schimb, în luna decembrie, numărul s-a redus la 4.700.

Poliţia de Frontieră  Timișoara s-a ocupat cu asigurarea optimă pentru intrarea în ţară, recepţia şi asistenţă pentru aproape 8.000 de migranţi. Vorbim despre un număr de oameni comparat cu al celor care locuiesc în oraşe precum Jimbolia, Oţelul Roşu, Orşova, Sinaia, Lipova, Covasna, Buşteni, Recaş sau Buziaş.

„Am avut foarte multe cazuri mai speciale, precum naşterea unor copii în spitalele româneşti, naşterea unor copii lângă poliţiştii de frontieră, diferite probleme de sănătate a migranţilor, ei circulă în condiţii destul de aspre, două-trei luni sunt pe drumuri. În baza protocolului dintre guvernele României şi Serbiei, au fost predate autorităţilor sârbe un număr de 700 de persoane în cadrul procedurilor de readmisie”, a mai spus comisarul-şef Mihail Erlik.

Astfel că în contextul migraţiei menționate, poliţiştii au fost nevoiși să aibă de-a face cu extrem de multe persoane implicate în traficul de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...