Zeci de mii de români au uitat să îşi retragă pensia privată. Când poţi face rost de aceşti bani, de fapt

Ioana Bucur 10.01.2022, 17:35
Zeci de mii de români au uitat să îşi retragă pensia privată. Când poţi face rost de aceşti bani, de fapt

Autoritățile au observat un fenomen îngrijorător în rândul cotizanților de la noi din țară. Potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), câteva zeci de mii de români au uitat să își retragă pensia privată. ASF vrea să ia măsuri în aceste cazuri, urmând să impună o nouă regulă administratorilor de pensii facultative private. Dacă te afli în această situație, află când poți face rost de aceşti bani, de fapt.

ASF a descoperit că zeci de mii de români au uitat să îşi retragă pensia privată

O analiză realizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a făcut o radiografie a celor care dețin cont de pensie privată facultativă (pilon III). Potrivit ASF, mai mult de 65% dintre românii cu vârste de peste 60 de ani care dețin un cont de acest tip au renunțat să mai cotizeze, dar nici nu mai făcut nicio cerere să le fie plătit activul, cu toate că aveau acest drept în acel moment.

Pentru a pune punct acestui fenomen, reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară vor să impună administratorilor de pensii private facultative (pilon III) să treacă în scrisoarea anuală pe care o trimit clienților și prevederea legală care arată că „participantul care a împlinit vârsta de 60 de ani poate opta pentru solicitarea sumei existente în contul său ca plată unică sau plăţi eşalonate”, se precizează într-un proiect de modificare a normei 19/2021.

„Totodată, având în vedere analiza realizată în cadrul Serviciului Supraveghere și Analiză Piață – DG – SSPP asupra participanților fondurilor de pensii facultative care au împlinit vârsta de 60 de ani, de la care, conform prevederilor legale1 în vigoare pot solicita plata activului personal, s–a constat faptul că un număr ridicat de participanți nu și–au exercitat acest drept.

De asemenea, conform datelor furnizate de Serviciul Supraveghere și Analiză Piață, la sfârșitul lunii septembrie 2021, un procent de peste 65% din participanții de peste 60 de ani nu mai plătise contribuții în ultimele 12 luni.”, arată documentul citat.

Zeci de mii de români au uitat să îşi retragă pensia privată
Zeci de mii de români au uitat să îşi retragă pensia privată

Ce se întâmplă cu banii

Conform informațiilor obținute de jurnaliștii de la Economica, în sistemul de pensii private sunt înscriși în jur de 30.000 de români cu vârste mai mari de 60 de ani. Asta înseamnă că cele 65 de procente reprezintă 19.500 de persoane care nici nu mai cotizează, nici nu au primit sumele acumulate, cu toate că aveau acest drept.

Cel mai probabil, oamenii au uitat, pur și simplu, că beneficiază de acest „produs”, pensia de pilon III fiind oferită, în general, de angajator, acesta fiind și cel care cotizează către administrator.

Trebuie precizat faptul că, pe toată durata vieții clientului de pensie privată, banii sunt păstrați în contul beneficiarului, chiar și după ce alimentarea este oprită. După ce clientul moare, legea prevede un termen de trei ani în care moștenitorii săi pot solicita suma. După această perioadă intervine prescripția iar banii sunt, în teorie, absorbiți în cadrul fondului și distribuiți astfel către ceilalți participanți.

În realitate, autoritățile s-au înțeles cu administratorii să nu pună în practică prescripția, ceea ce înseamnă că banii rămân la dispoziția moștenitorilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...