Contribuțiile de la pilonul II de pensii ar putea creşte. Câţi bani se vor duce către pensia privată

Nicu Stan 25.11.2021, 16:56
Contribuțiile de la pilonul II de pensii ar putea creşte. Câţi bani se vor duce către pensia privată

Contribuțiile de la pilonul II de pensii ar putea creşte. Câţi bani se vor duce către pensia privată după ce actualul guvern a introdus asta în planul de guvernare. Astfel, se dorește creșterea contribuțiilor de la 3,75%, cât este acum, la 4,75%.

Cresc contribuțiile la pilonul II de pensii. Câţi bani vor merge la pensia privată

Contribuțiile de la pilonul II de pensii vor crește. Creșterea este prevăzută în noul program de guvernare. Astfel, creșterea va fi de la 3,75%, cât este în prezent, la 4,75%.

Participarea la Plonul II de pensii este obligatorie atunci când o persoana de până în 35 de ani începe să muncească. La persoanele între 35 și 45 de ani, care contribuie la sistemul public de pensii private, contribuția este opțională.

Cresc contributiile la pensia privata
Cresc contributiile la pensia privata

Pensia privată, investiția cu cel mai mic risc

„Sistemul pensiilor private a avut în ultimele 12 luni o evoluție pozitivă și așa a fost pe toată durata de funcționare a pilonului 2. Datele la final de septembrie arată că pilonul II a acumulat că pondere în PIB spre 8%, ceea ce o contribuție substanțială la PIB. Sunt investiții cu riscul cel mai mic, cu performanță cea mai bună”, a spus Daniel Apostol,  purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiră (ASF), potrivit Digi 24.

Cei care vor să treacă la pensia privată nu vor avea costuri suplimentare

Contribuţia la fondul de pensii privat este parte din contribuţia individuală de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii, respectiv de 3,75% din baza de calcul (venit brut lunar).

Salariații care vor să treacă la sistemul privat de pensii obligatorii trebuie să știe că asta nu implică obligaţii financiare suplimentare.

Salariatul se poate transfera de la un fond la altul

Salariatul poate decide să se transfere la un alt fond de pensii, însă doar după după ce a plătit prima contribuție. De asemenea, transferul se face gratuit după cel puțin doi ani de la aderarea la fondul respectiv.

În fiecare an, administratorul fondului privat trebuie să îl informeze pe salariat în legătură cu situația contului său.

Cum afli câți bani ai strâns la fondul de pensie

„Pe site-ul ASF este un link dedicat celor interesați, pentru pilonul II și III, cei interesați intră acolo, își aleg sertarul cu informațiile necesare, cer și primesc informații cu privire la valoarea cumulată a contribuției. La pilonul 2, situația stă puțin diferit față de pilonul III, unde contribuția e voluntară.

Îndemnul meu e că oamenii să verifice ce se întâmplă cu banii lor, să își aleagă fondul de pensii, să se mute pentru că au libertatea asta în funcție de datele pe care le obțin. Să se responsabilizeze privind această contribuție”, a mai spus Daniel Apostol.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe