Vești de ultimă oră pentru toți românii care au pensii facultative. Ce se întâmplă cu fondurile de la Pilonul III

Stan Filon 16.08.2021, 08:06
Vești de ultimă oră pentru toți românii care au pensii facultative. Ce se întâmplă cu fondurile de la Pilonul III

Vin vești bune pentru românii cu pensii private! Pilonul III de pensii a înregisrat o creștere spectaculoasă, față de anul trecut. Astfel, activele acestui pilon de pensii au ajuns la 3,24 miliarde de lei, la 30 iunie 2021.

Vești bune pentru toți românii care au pensii facultative

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de peste 3,24 miliarde de lei, la 30 iunie 2021, o creștere fabuloasă cu 24,2%, față de anul trecut. Dar în ce s-au investit, mai exact banii din Pilonul III? Ei bine, titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 1,96 miliarde de lei, respectiv 60,59%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 889,395 milioane de lei (27,44%). Depozitele bancare se situau pe locul trei, cu 108,195 milioane de lei, respectiv 3,34% din totalul activelor.

În iunie 2021, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul III era de 3,240 miliarde de lei, iar valoarea activului net era de 3,235 miliarde de lei, potrivit datelor ASF. Fondurile de pensii facultative aveau 546.022 de participanţi în iunie 2021.

Vesti bune pentru toti romanii care au pensii facultative
Vesti bune pentru toti romanii care au pensii facultative

Activele Pilonului III au explodat

Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare şi Stabil.

Dar ce este mai exact pensia privată facultativă sau Pilon III de pensie? Ei bine, vedeți mai jos exact e beneficii ai dacă contribui la Pilon III.

  • Pensia facultativă este un venit suplimentar odată ajuns la 60 de ani. Tu ești cel ce alege valoarea contributiei care se acumulează în contul tău de pensie.
  • Contribuțiile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile fiscal, în limita a 400 Euro/echivalent în lei, atât pentru angajator, cât și pentru fiecare participant.
  • Poţi beneficia de pensia facultativă atunci când împlineşti 60 de ani sau în caz de invaliditate care nu îţi mai permite reluarea activității. În caz de deces, moștenitorii vor primi suma din contul tău de pensie facultativă.
  • Tu decizi nivelul contribuției între 45 de lei și până la 15% din venitul brut lunar salarial sau asimilat salariului. Poți să îl schimbi pe parcurs. Dacă vrei să faci o pauză, ai opțiunea de a suspenda plata contribuțiilor și apoi de a o relua.
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...