Zeci de mii de locuri de muncă disponibile în România. În ce domenii se caută cei mai mulți angajați

Iancu Andreea 06.04.2022, 09:45
Zeci de mii de locuri de muncă disponibile în România. În ce domenii se caută cei mai mulți angajați

Piața muncii din România traversează o nouă perioadă dificilă. Deși există un număr record de locuri de muncă disponibile, zeci de mii de posturi fiind libere, nu există și suficienți candidați. Cei care își doresc să se angajeze ar trebui să cunoască în ce domenii se caută angajați.

Care sunt domeniile în care se caută zeci de mii de locuri de muncă

Firmele din România sunt în căutare de forță de muncă, fiind anunțate zeci de mii de locuri disponibile pentru candidații români. Numărul este unul record pe piața muncii din țara noastră, însă acesta nu poate fi acoperit și de viitorii angajați. În luna martie, companiile au pus la bătaie 40.000 de posturi pe o singură platformă, care rămân însă neocupate. La nivelul țării, specialiștii din domeniul resurselor umane anunță că există un deficit de jumătate de milion de angajați, în diferite domenii.

Printre acestea se regăsește și domeniul auto, service-urile de mașini având mare nevoie de personal. Muncitorii care au revenit în țară în ultimii ani, ca urmare a izbucnirii pandemiei, au început să se reîntoarcă în străinătate, fiind în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite. Astfel, numeroase posturi au rămas vacante. Iar service-urile auto încep să rămână fără profesioniști.

„O reală problemă cu tinichigii și vopsitorii, am încercat să angajăm, a fost și o perioadă propice pentru noi că s-au întors, cu pandemia, din locurile unde au lucrat, Anglia, Franța, dar așteptările lor erau mult peste posibilitățile noastre. Avem o școală unde pregătim mecanici, tinichigii și vopsitori. Îi luăm și îi atragem pentru o anumită perioadă și, bineînțeles, după ce se pregătesc, caută un loc mai bun.”, a explicat proprietarul unui service auto, pentru stirileprotv.ro.

Zeci de mii de locuri de muncă sunt disponibile în România
Se caută angajați pentru mai multe posturi vacante în România

România este în mare nevoie de forță de muncă, aproximativ 500.000 de poziții fiind disponibile. Principalele domenii în care sunt căutați candidați sunt IT, producție, vânzări și inginerie. Un specialist de Resurse umane precizează că există însă vești bune, cu privire la o extindere a investițiilor în mai multe sectoare de activitate.

„În România există o nevoie de forță de muncă de aproximativ 500.000 poziții, jumătate de million de oferte, în principal nevoia vine în zona de white collars, IT, dar și în zona de blue collers, muncitori în producție, necalificați, operatori mașini, electricieni, sudori. Nevoia aceasta a venit și din pricina unui boom din punct de vedere economic, zona de pandemie s-a retras ușor, există o deschidere mult mai mare a companiilor pentru creștere și investiții.”, a explicat Andreea Gheorghe, specialist Resurse umane.

Ce soluții au găsit companiile pentru a atrage forța de muncă

Totodată, reprezentanții unei platforme de locuri de muncă consideră că ne îndreptăm către o revenire la normalitate, ca înainte de pandemie. Cu toate acestea, se caută candidați în domenii precum finanțele, logistica, construcții și medicină. Ocuparea foarte slabă a posturilor disponibile se datorează de fapt mobilității crescute, mulți cetățeni alegând să lucreze în străinătate.

Având în vedere acest gol al locurilor de muncă, multe companii au ales să ia în calcul o creștere salarială medie de 7% pentru anul 2022. Deja, din luna aprilie, aproximativ o treime din firmele care activează pe piața muncii din România demarează majorări salariale, conform studiului companiei de consultanță Mercer Marsh Benefits.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...