Schimbare pentru zeci de mii de angajați români. Vechimea în muncă pentru PFA a fost recunoscută oficial?

Ana Anitoiu 05.04.2022, 17:18
Schimbare pentru zeci de mii de angajați români. Vechimea în muncă pentru PFA a fost recunoscută oficial?

Zeci de mii de angajați români vor avea parte de o schimbare majoră. Persoanele care desfășoară activități economice în calitate de PFA, fără contract de muncă, vor acumula vechime în câmpul muncii și în specialitate. Însă, vor trebui să fie respectate două condiții pentru ca modificarea legislativă ce va permite acest lucru să devină realitate.

Condiții pentru recunoașterea oficială a vechimii în cazul PFA

Un proiect legislativ referitor la recunoașterea oficială a vechimii în muncă și, după caz, în specialitate, în cazul persoanelor care lucrează în calitate de PFA fără contract de muncă, a fost adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților. Însă, ca să intre în vigoare, acesta va trebui să fie promulgat de președintele țării, Klaus Iohannis, și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Cea de-a doua condiție este ca persoana care desfășoară o activitate economică în calitate de PFA să obțină venituri nete, în anul supus recunoașterii vechimii, cu o valoare cel puțin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe țară garantat în plată.

„Perioada în care o persoană fizică autorizată desfășoară activități economice în temeiul prezentei ordonanțe de urgență constituie vechime în specialitate cu îndeplinirea următoarelor condiții:

a) activitatea economică pe care o desfășoară a produs venituri nete în anul supus recunoașterii vechimii a căror valoare este cel puțin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe țară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv;

b) este înregistrată la registrul comerțului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se dorește recunoașterea vechimii”, arată articolul pe care îl introduce proiectul legislativ, în forma finală adoptată de Parlament, la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 referitoare la persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.

Vechimea in munca pentru PFA a fost recunoscuta oficial?
Ce drepturi au acum cei care lucreaza in calitate de PFA

Ce drepturi au în prezent persoanele care lucrează ca PFA

În prezent, legislația îi permite doar persoanei care desfășoară activități economice în calitate de PFA în baza unui contract de muncă să fie asigurată în sistemul public de pensii, în cel al asigurărilor sociale de sănătate și în cel al asigurărilor pentru șomaj.

„Ideea conform căreia doar o activitate prestată în baza unui contract de muncă poate fi considerată vechime în muncă este, în 2021, o idee caducă, care nu corespunde foarte bine cu realitatea economică în care trăim. Nu există niciun argument și niciun motiv pentru care să menținem această discriminare față de persoanele fizice autorizate.

Dimpotrivă, statul trebuie să îi susțină și să îi încurajeze pe toți cetățenii care doresc să lucreze, fie că este vorba de muncă prin contract sau ca liber profesioniști, întrucât ambele categorii cotizează la bugetul de stat”, au argumentat autorii proiectului legislativ.

Aceștia au explicat că în prezent, legislația referitoare la vechimea în muncă este interpretată în două feluri diferite. Prima variantă este aceea în care persoanele fizice autorizate cotizează la sistemul de pensii, asigurări de sănătate și impozit pe venit și își desfășoară pur și simplu activitatea.

Cea de-a doua variantă este aceea în care persoanele fizice autorizate care s-au autoangajat, din cauza actualei legislații, la recomandarea experților contabili, pe salariul minim pe economie, ajung să plătească de două ori taxe la stat.

Legislația în vigoare stabilește că o PFA care își folosește propria forță de muncă pentru a presta servicii nu are dreptul la vechime în muncă. Însă, o persoană angajată de o PFA și care face exact același lucru ca o PFA, dar în baza unui contract de muncă, are dreptul la vechime în muncă. Dacă o persoană fizică autorizată are trei angajați, care fac aceeași muncă, aceștia au dreptul la vechime, dar angajatorul lor nu.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, 22,6% din populația activă a României lucrează pe cont propriu sau în calitate de lucrători familiali neremunerați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...