Energia care ar putea să fie declarată verde. „Investiții de 500 de miliarde de euro”

Ana Anitoiu 09.01.2022, 21:47
Energia care ar putea să fie declarată verde. „Investiții de 500 de miliarde de euro”

Energia care ar putea să fie declarată verde ar avea nevoie de investiții pornind de la 50 de miliarde de euro, până în anul 2030, și ajungând la 500 de miliarde de euro, până în 2050. Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a declarat că este crucial ca acest lucru să se întâmple și a explicat de ce.

Ce energie ar putea să fie declarată verde

Mai exact, potrivit lui Thierry Breton, este extrem de important ca energia nucleară să fie considerată verde în cadrul tranziţiei energetice. Oficialul a precizat că centralele nucleare existente vor avea nevoie de investiții de 50 de miliarde de euro până în anul 2030, iar cele noi vor necesita investiţii de 500 de miliarde de euro până în 2050.

Comisia Europeană a dezvăluit pe 21 decembrie un proiect potrivit căruia unele centrale nucleare şi o parte dintre centralele electrice care folosesc gazele naturale drept combustibil ar putea să fie considerate proiecte verzi, iar acest lucru le-ar facilita atragerea de finanţare.

Până la data de 12 ianuarie, Executivul comunitar va aduna opinii referitoare la propunerea sa. La finalul acestei luni, ar trebui să prezinte oficial textul final al propunerii. Ulterior, textul va fi discutat cu guvernele statelor membre şi cu Parlamentul European timp de până la o jumătate de an.

Energia care ar putea sa fie declarata verde
Energia nucleara ar putea fi considerata „verde”

Motivul pentru care acest tip de energie ar trebui să fie verde

Conform lui Thierry Breton, considerarea energiei nucleare drept energie verde este crucială pentru a permite sectorului să atragă capitalurile de care va avea nevoie. El susține că după tranziţia ecologică ar putea urma o revoluţie industrială de o amploare inedită.

„Precum şi o cursă pentru capital între diferite surse energetice, de exemplu numai energiile regenerabile vor mobiliza investiţii de 65 de miliarde de euro pe an. La aceasta va trebui să adăugăm investiţii de 45 de miliarde de euro pe an pentru a ne dota cu infrastructuri de reţea suplimentare”, a spus comisarul european pentru piața internă.

Thierry Breton a precizat că energia nucleară va reprezenta cel puţin 15% din mixul energetic în anul 2050, în contextul în care 26% din energia electrică produsă în prezent în Uniunea Europeană provine de la centralele atomice.

Ce țări nu sunt de acord ca acest tip de energie să fie declarat verde

Însă, nu toate țările din Uniunea Europeană sunt de acord ca centralele nucleare să treacă drept investiții „verzi”. De exemplu, Germania şi alte state se opun şi deja au început să îşi închidă centralele nucleare.

De cealaltă parte, Franța, care se bazează pe centralele nucleare pentru 70% din electricitate, este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai acestui tip de energie şi aduce argumentul emisiilor reduse de dioxid de carbon. Reprezentanţii României, Bulgariei, Poloniei, Ungariei, Croaţiei, Slovaciei şi Sloveniei au argumentat și că este nevoie de centralele nucleare pentru a câștiga bătălia climatică.

În total, zece state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au cerut în mod public, în octombrie, ca energia nucleară să intre pe lista investiţiilor „verzi”. Toate ţările semnatare, în frunte cu Franţa, au argumentat că scumpirea energiei a scos în evidenţă importanţa reducerii dependenţei de ţările terțe, în cel mai scurt timp posibil.

Conform acestor țări, energia nucleară reprezintă o sursă de energie accesibilă şi independentă şi ar trebui să fie inclusă pe lista investiţiilor în energie „verde” până la sfârșitul acestui an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...