Zeci de avertizări alimentare, în România. Toţi le cumpăra, însă pericolul la care se expun este de neimaginat

Ioana Bucur 10.06.2021, 11:58
Zeci de avertizări alimentare, în România. Toţi le cumpăra, însă pericolul la care se expun este de neimaginat

Zeci de avertizări alimentare au fost emise, în ultimele luni, de autoritățile de la noi din țară. Toţi românii le cumpăra, însă pericolul la care se expun este de neimaginat. Care sunt produsele vizate.

Zeci de avertizări alimentare, în România

Specialiștii trag un puternic semnal de alarmă. Piețele din România sunt pline de fructe și legume cu pesticide. Doar în ultimele luni au fost emise zeci de avertizări alimentare. Costel Vînătoru, cercetător în legumicultură și inginer agronom, a dezvăluit ce substanțe chimice conțin produsele puse la vânzare:

„Sigur, sunt periculoase aceste pesticide, dacă nu sunt folosite corespunzător, dacă nu se respectă doză de utilizare și, mai grav, dacă sunt folosite produse neautorizate.

Legumele la noi sunt cultivate pe sol, nu pe suport inert cu substanțe de sinteză. Vorbim de plante, culturi, pe sol, în sistem tradițional. Substanțele care sunt avizate în România, a fi comercializate, în centrele fitosanitare, sunt cu risc redus. Sunt iritante, nu sunt substanțe periculoase”, a precizat cercetătorul, la Antena 3.

Zeci de avertizări alimentare, în România
Zeci de avertizări alimentare, în România

Sfaturi de la specialist. Cum se aleg fructele și legumele sănătoase

Trebuie să fim atenți, în primul rând, de unde cumpărăm produsele. Cea mai bună cale de verificare a alimentelor este, susține el, analiza de laborator, în centre specializate.

„Trebuie să fim atenți de unde cumpărăm. Cea mai bună cale ar fi analiza de laborator. Să avem laboratoare specializate și tot ce se comercializează să fie analizat. Trebuie să cunoaștem foarte bine trasabilitatea producției. Să știm cine a fost producătorul, ce tehnologie de cultură a abordat. Sau ce tratamente au fost aplicate, ce doze. Să cunoaștem soiul, hibridul”, a explicat Costel Vînătoru.

Cât despre roșiile din comerț, inginerul a dezvăluit că, în România, nu există niciun soi sau hibrid care să nu aibă semințe. Cu alte cuvinte, dacă tăiem o tomată și nu descoperim în interiorul ei sămânță, putem să credem că a fost „măturat forțat sau vorbim de un hibrid important”.

„Dacă ne referim la tomate, noi nu avem nicio creație în România, nici hibridă nici soi, care să nu prezinte semințe. Deci un indiciu clar: dacă tăiem o tomată și nu descoperim în interiorul ei sămânță, putem să credem că a fost măturat forțat sau vorbim de un hibrid importat. Dar nu vorbim de o creație pur autentică românească”, a adăugat inginerul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...