Cum îţi dai seama că roşiile cumpărate conţin chimicale sau nu. Cel mai simplu test

Ioana Bucur 04.06.2021, 22:41
Cum îţi dai seama că roşiile cumpărate conţin chimicale sau nu. Cel mai simplu test

În luna iunie, tarabele din piață și rafturile supermarketurilor sunt pline cu roșii. Mici, mari, rotunde, țuguiate, multe arată ca scoase din reviste, însă aparențele sunt înșelătoare. Cum îţi dai seama că roşiile cumpărate conţin chimicale sau nu. Cel mai simplu test.

Cum îţi dai seama că roşiile cumpărate conţin chimicale sau nu

Din dorința de a atrage atenția cumpărătorilor, tot mai muli agricultori apelează la „trucuri” ce ajută fructele și legumele să arate cât mai bine, dar care pot avea efecte nedorite asupra sănătății organismului uman. Din acest punct de vedere, cele mai periculoase ar fi roșiile, în special soiurile țuguiate, spun specialiștii.

În mod normal, perioada de coacere a roșiilor, la noi în țară, este luna iunie, însă unii comercianți se laudă încă din aprilie cu primele „roșii românești” ale anului. Unele sunt de dimensiuni mici și au „moț”, despre care vânzătorii lor spun că este o caracteristică a soiului Prekos, adus din Bulgaria.

„Sunt foarte puţine soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron (n.r. -„moțul”) dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Dar, trebuie ştiut că cele care au un ţugui foarte pronunţat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forţată a fructelor”, declară Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău, citat de Adevărul.

Cum îţi dai seama că roşiile cumpărate conţin chimicale

Horticultorii bănuiesc faptul că, de cele mai multe ori, roșiile care au această trăsătură vin din solarii sau grădini în care agricultorii grăbesc coacerea legumelor folosind substanțe controversate.

„Putem vorbi de stimulatori aprobaţi, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar şi interzişi, care sunt mult mai concentraţi. Aceştia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut şi încă se mai foloseşte, din păcate, 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forţată a fructelor”, a adăugat Vânătoru, pentru aceeași sursă.

Cel mai simplu test

Potrivit specialistului, o roșie maturată cu ajutorul substanțelor chimice are un cep din lemn pronunțat. Înainte să o consumăm, trebuie înlăturat cu grijă, acea porțiune nefiind comestibilă.

„De asemenea, în roşia secţionată se vede un ţesut diferit, verzui, în care nu prea găseşti seminţe, pentru că nu au timp să se dezvolte. Mai apar mici firişoare verzui, semn că s-au folosit divere soluţii de forţare”, a explicat Costel Vânătoru.

Cel mai bun sfat pe care îl au fermierii pentru cumpărători este să se aleagă mereu roșiile care încă sunt atașate de ciorchine sau au coroniță verde.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...