Cu siguranță nu știai asta despre roșiile cu forma țuguiată. Ce spun specialiștii despre ele

Stan Filon 01.06.2021, 15:36
Cu siguranță nu știai asta despre roșiile cu forma țuguiată. Ce spun specialiștii despre ele

Roșiile țuguiate sunt printre primele care apar pe tarabele din piețe. Chiar dacă sunt foarte gustoase, specialiștii în alimentație publică trag un puternic semnal de alarmă legat de aceste legume, care ar ascunde multe pericole chimice.

Roșiile țuguiate pot fi adevărate bombe cu chimicale

Specialiștii trag un semnal de alarmă chiar acum, când piețele sunt înțesate de roșiile țuguiate. Acestea sunt foarte apreciate de români, care le cumpără în cantități mari. Consumatorii trebuie să știe că se pot confrunta cu probleme de sănătate, după ce consumă aceste legume.

Chiar moțul acestor tomate reprezintă pericolul, deoarece acesta indică forțarea coacerii prin diferite chimicale. Perioada normală de coacere a tomatelor este în luna iunie, dar mulți vânzători susțin că la tarabe apar aceste produse chiar din mai sau chiar din aprilie. Specialiștii atrag atenția că aceste roșii cu moț ar putea să vină din grădini sau solarii unde se folosesc substanțe controversate ce pot să le creeze consumatorilor multe probleme de sănătate.

Rosiile tuguiate pot fi adevarate bombe cu chimicale
Rosiile tuguiate pot fi adevarate bombe cu chimicale

Cum recunoaștem roșiile cu probleme

Pentru a fura startul vânzărilor, mulți producători recurg la diferite substanțe pentru a grăbi recolta și a avea un profit cât mai mare. Tomatele sunt cele mai expuse la chimicale, așa că se pot folosi stimulatori aprobați sau chiar interziși. Printre substanțele controversate se numără și 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp pentru polenizare sau pentru maturarea forțată a fructelor.

Ehrel sau 2,4D sunt substanțe ce au fost interzise cândva pentru că au fost folosite excesiv, până s-a ajuns la concluzia că aceste substanțe produc o strangulare ce blochează alimentarea cu substanțe nutritive a plantei, însă forțează coacerea.

Dar cum putem recunoaște aceste roșii crescute forțat? Ei bine, acestea prezintă un cep de lemn pronunțat, iar acest țesut trebuie eliminat înainte de a se consuma pentru că nu este comestibil. Un alt semn pe care trebuie să-l urmărim este lipsa semințelor din legumă, dar și o culoare verzuie, ceea ce ne indică faptul că leguma a fost forțată să crească și nu a ajuns la maturitate pe cale naturală, scrie Adevărul. Dar ce tomate ar trebui să cumpărăm în această perioadă, pentru a nu ne expune riscurilor? Ei bine, specialiștii spun că trebuie să alegem tomate ce încă au ciorchine sau coroniță verde, anunță specialiștii.

Urmăriți Impact.ro și pe