Vulcanul Etna din Italia a erupt din nou. Fluviu de lavă şi val de fum şi cenuşă pe mai bine de 10 km Video

Cătălina Burghelea 22.02.2022, 08:41
Vulcanul Etna din Italia a erupt din nou. Fluviu de lavă şi val de fum şi cenuşă pe mai bine de 10 km Video

Muntele Etna, unul dintre cei mai activi vulcani din Europa, a erupt din nou, creând un stâlp de fum de 12 kilometri înălțime. Incidentul are loc după o erupție spectaculoasă cu câteva zile înainte. Norul de cenuşă emanat de vulcanul Etna a determinat aeroportul din Catania, cel mai important din Sicilia, să-şi întrerupă traficul aerian.

Imagini spectaculoase cu vulcanul Etna din Italia

Muntele Etna a aruncat, luni, multă cenuşă vulcanică deasupra insulei italiene Sicilia. Oamenii de știință de la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (INGV) din Catania spun că activitatea s-a centrat pe un flux de lavă pe versantul de sud-est al muntelui.

Cenușa a acoperit orașele din apropiere, potrivit agenției de protecție civilă din Italia, dar nu au existat rapoarte imediate de răniți sau daune materiale. Inițial, autoritățile au emis un avertisment pentru aeronavele din zonă.

Norul gros de fum şi cenuşă a închis aeroportul din Catania

Aeroportul internațional Vincenzo Bellini din Catania a fost închis, luni la prânz, din cauza erupției, a scris compania aeriană pe Twitter. Între timp, traficul a fost reluat, dar va fi „restricționat până la sfârșitul urgenței #Etna”, se arată în postarea din social media.

„Din cauza activităţii vuclanului Etna, spaţiul aerian al aeroportului din Catania este în prezent închis traficului”, a precizat aeroportul Vincenzo Bellini din Catania pe pagina sa de Facebook. „Niciun avion nu va putea ateriza sau decola”, a continuat sursa citată.

Muntele Etna este cel mai înalt vulcan activ din Europa

Unul dintre cei mai activi vulcani din Europa, care domină estul Siciliei şi în special oraşul-port Catania, a format un fluviu de lavă şi un val de fum şi cenuşă care se întinde pe mai bine de 10 kilometri, potrivit Protecţiei Civile din zonă. Cenuşa a acoperit drumuri, balcoane şi acoperişuri ale unor clădiri din mai multe centre urbane, printre care Milo şi Acireale.

Etna are o suprafaţă de 1.250 km2 şi o altitudine de 3.357 de metri, fiind cel mai înalt vulcan activ din Europa, cu erupţii frecvente de aproximativ 500.000 de ani.

De ce a erupt Etna?

Muntele Etna se află pe o bază de 1.190 km pătrați situată peste convergența plăcilor continentale africane și eurasiatice. Este unul dintre cei mai înalți și mai activi vulcani din Europa.

Activitatea vulcanică a muntelui a fost bine documentată, de-a lungul istoriei. Poate cea mai devastatoare erupție a sa a avut loc în 1669, când lava a înghițit zeci de sate și a început să îngroape porțiuni mari din Catania, cel mai mare oraș din partea de est a insulei.

Ce spun experții despre vulcanul din Sicilia

La începutul lunii februarie, o erupție deosebit de puternică a aruncat gheizere de lavă pe cerul nopții, iar muntele a rămas foarte activ de atunci. Oamenii de știință de la INGV au înregistrat o creștere treptată a tremurului seismic cauzat de gazele emanate, despre care spun că ar putea fi un indiciu că Etna se îndreaptă către o altă explozie spectaculoasă de lavă de foc sau activitate vulcanică paroxistică.

Experții cred că erupția a fost cauzată de o acumulare de magmă, menționând că aceeași situație a avut loc în urmă cu aproximativ un an, deși cu mai multă acumulare de lichid vulcanic. Până în octombrie, Muntele Etna mai erupsese de 50 de ori, scrie DW.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...