Vulcanul Etna din Italia, o nouă erupție spectaculoasă. Este cel mai activ din Europa VIDEO

Beatrice Dumitru 11.02.2022, 13:39
Vulcanul Etna din Italia, o nouă erupție spectaculoasă. Este cel mai activ din Europa VIDEO

Vulcanul Etna a erupt din nou. Etna este cel mai mare dintre cei trei vulcani activi ai Italiei, care includ și Stromboli, pe insula siciliană cu același nume, și Muntele Vezuvius de lângă Napoli, care a erupt ultima dată în 1944. Erupția vulcanului Etna a trimis cenușă și fum pe cer la o altitudine de 8 kilometri.

Vulcanul Etna a erupt din nou

Vulcanul Etna, situat pe insula Sicilia din sudul Italiei, în apropiere de orașele Messina și Catania, are o înălțime de 3.330 de metri și poate erupe într-o acțiune spectaculoasă de mai multe ori pe an, aruncând lavă și cenușă peste insula mediteraneană.

Vulcanul Etna, cel mai înalt și cel mai activ din Europa, a erupt, din nou joi nopate, într-un mod spectaculos, luminând cerul nopții cu explozii și lavă de un roșu strălucitor. Erupția de pe craterul de sud-est al vulcanului, aflat la o înălțime de aproximativ 2.900 de metri, a trimis cenușă și fum pe cer la o altitudine de 8 km, a declarat Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, notează Reuters.

Vulcanul Etna din Italia, o nouă erupție spectaculoasă. Video
Vulcanul Etna din Italia. Sursa foto: Unsplash / Matteo Badini

1992, ultima erupție majoră a vulcanului

Craterului din partea de sud-est a vulcanului a mai erupt și în februarie 2021, fiind vorba de cea mai semnificativă erupţie din ultimii ani, după ce în 1992 a avut loc ultima erupție majoră a acestuia.

Activitatea intensă a vulcanului Etna a făcut ca acesta să câştige câţiva metri în înălţime, potrivit Institutul italian de vulcanologie. Vulcanul are cea mai lungă perioadă de activitate, de peste 6.000 de ani.

Activitatea înregistrată în 2021 a avut ca rezultat acumularea unor cantităţi semnificative de material piroclastic şi straturi de lavă pe conul craterului sud-estic, cel mai tânăr şi mai activ dintre cele patru cratere ale Etnei, rezultând într-o transformare considerabilă a siluetei vulcanului”, anunța Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie anul trecut, într-un comunicat.

Viaţa de zi cu zi a locuitorilor din zona aflată în jurul vulcanului este afectată de activitatea sa frenetică din ultimii ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...