Vremea se schimbă radical în weekend. Avertizare cod galben, emisă de ANM

Ana Anitoiu 10.03.2023, 11:50

Vremea se schimbă radical în weekend. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o avertizare de Cod galben de ploi și una de Cod galben de ninsori și viscol, pentru mai multe zone ale țării.

Cod galben de ploi în țară

Potrivit ANM, avertizarea de Cod galben de ploi este valabilă începând de vineri, 10 martie, ora 12:00, până sâmbătă, 11 martie, ora 08:00, în zone din următoarele județe: Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeș, Alba, Sibiu și Brașov.

„ În vestul Carpaților Meridionali vor fi ploi, mai ales sub formă de aversă, ce vor favoriza topirea stratului de zăpadă. Se vor acumula cantități de apă de 20…25 l/mp și izolat peste 30 l/mp, iar pe arii restrânse se vor semnala descărcări electrice. La altitudini de peste 1800 m, precipitațiile vor fi mixte.

Notă: averse de ploaie și descărcări electrice vor fi vineri după-amiază și în prima parte a nopții de vineri spre sâmbătă local și în Oltenia”, a transmis ANM.

Cod galben de ploi în țară
Cod galben de ploi în țară. Foto: ANM

Cod galben de ninsori și viscol

De asemenea, meteorologii au emis o avertizare de Cod galben de ninsori și viscol, valabilă începând de sâmbătă, 11 martie, ora 8:00, până duminică, 12 martie, ora 15:00, în toată țara, conform hărții publicate de ANM.

Meteorologii au transmis că în toate regiunile, vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50..65 km/h și izolat peste 70 km/h.

„În Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și zona deluroasă a Crișanei, mai ales seara și în noaptea de sâmbătă spre duminică (11/12 martie), vor fi precipitații mixte. La munte vor fi rafale de 70…80 km/h, iar pe creste vor depăși 90….110 km/h, treptat vor predomina ninsorile și va fi viscol.”, arată avertizarea ANM.

Prognoza meteo pentru București

Potrivit prognozei meteo emise de ANM pentru București, în Capitală vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă a anului, începând de vineri, 10 martie, ora 10:00, până sâmbătă, 11 martie, ora 08:00.

Temperatura maximă va fi situată între 18 și 20 de grade Celsius, iar cea minimă între 7 și 9 grade Celsius. Cerul va avea înnorări. În special spre seară și noaptea vor fi intervale cu averse și posibil descărcări electrice. Vântul va fi slab și moderat.

Apoi, sâmbătă, vremea în București se va menține deosebit de caldă, maxima urmând a fi situată între 17 și 19 grade Celsius, dar vântul va avea intensificări temporare cu rafale în general de 50…55 km/h și mai ales în a doua parte a zilei vor fi înnorări și probabilitate de ploaie crescută.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, cerul va fi variabil, iar temperatura minimă va fi în scădere față de intervalul anterior, ajungând să fie situată între 1 și 3 grade Celsius.

Duminică, vremea se va răci, iar valorile termice se vor apropia de normele perioadei. Maxima va fi situată între 11 și 12 grade Celsius. Cerul va fi variabil și vântul va fi slab și moderat.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...