Se schimbă tarifele de parcare în București de astăzi, 1 martie 2023. Cât vor plăti șoferii pentru un loc în zonele publice din Capitală

Badea Violeta 01.03.2023, 10:38
Se schimbă tarifele de parcare în București de astăzi, 1 martie 2023. Cât vor plăti șoferii pentru un loc în zonele publice din Capitală

Vești bune pentru conducătorii auto din România! Primăria Generală a Municipiului București anunță că, începând de miercuri, 1 martie 2023, se schimbă tarifele de parcare în Capitală. Află, din rândurile următoare, cât vor plăti șoferii pentru un loc în zonele publice din București!

Tarife noi de parcare în Capitală

Primăria Generală a Municipiului București anunță tarife noi pentru parcare. Astfel, în toată Capitala, taxa pentru o oră în parcările publice va fi de 5 lei, iar cea pentru o zi va fi de 30 de lei.

Tarifele vizează intervalul orar 08:00 – 20:00, de luni până duminică. În ceea ce-i privește pe riverani, lucrurile vor sta puțin diferit. Aceștia vor trebui să achite doar 50 de lei pe lună.

Decizia luată de municipalitate vine în avantajul șoferilor. Aceștia vor plăti mai puțin pentru a parca în centrul orașului. Până acum, acolo tariful era de 10 lei pe oră. Noile reguli se aplică din data de 1 martie.

„Începând cu data de 1 martie, în Bucureşti se stabileşte o zonă unică de tarifare, ce cuprinde toate parcajele şi locurile de parcare ce aparţin domeniului public sau privat al Municipiului Bucureşti”, a informat Primăria Bucureşti.

Tarife noi de parcare in Capitala
Tarife noi de parcare in Capitala

Care sunt tarifele orare de parcare

Conform HCGMB 705/22.12.2022, tarifele orare de parcare sunt următoarele:

  • Pentru utilizarea locurilor de parcare în zilele de luni până duminică şi în intervalul orar 08.00-20.00, se stabileşte un tarif de 5 lei/oră.

Pentru utilizarea locurilor de parcare de către persoane fizice, persoane juridice şi instituţii publice, în zilele de luni până duminică şi în intervalul orar 08.00-20.00, se stabileşte un tarif de:

  • 30 lei/zi
  • 500 lei/lună

Pentru utilizarea locurilor de parcare de către riverani se stabileşte un tarif de:

  • 50 lei/lună
  • 500 lei/an

Tarifele de parcare se pot plăti prin următoarele modalităţi:

  • tichete preplătite
  • tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru)
  • SMS
  • on-line, utilizând platformele/aplicaţiile electronice specifice

„Plata tarifului orar permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia”, a mai precizat municipalitatea.

Citește și Ce trebuie să faci dacă îți găsești locul de parcare ocupat. Singura soluție legală la care poți apela!

Ce amenzi vor plăti șoferii care nu achită parcarea

Primăria Municipiului București anunță, totodată, că șoferii care nu achită taxa de parcare riscă sancțiuni. Astfel, conducătorii auto care lasă autoturismul într-o parcare publică, sunt obligați să achite tariful în termen de 15 minute.

Cei care depășesc acest termen se aleg cu o amendă de 200 de lei, iar mașina le este blocată pe locul de parcare.

Citește și Cum vei fi verificat dacă ai plătit sau nu parcarea în București. Metoda e cu adevărat inovatoare!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...