Voucherele de vacanţă, eliminate, pensiile, îngheţate iar studenţii vor plăti jumătate din preţul transportului în comun. Guvernul a adoptat OUG

Ana Anitoiu, Anca Manolica 18.02.2021, 21:32
Voucherele de vacanţă, eliminate, pensiile, îngheţate iar studenţii vor plăti jumătate din preţul transportului în comun. Guvernul a adoptat OUG

Voucherele de vacanţă au fost eliminate, pensiile au fost îngheţate, studenţii vor plăti jumătate din preţul transportului în comun, iar unele sporuri au fost tăiate. Ordonanța de urgență ce prevede toate aceste decizii a fost adoptată, joi, înainte de a ședința de Guvern de vineri ce va fi dedicată bugetului pentru acest an.

Ce se va întâmpla cu pensiile și ce sporuri sunt tăiate

Potrivit ordonanței de urgență, ce era necesară pentru adoptarea bugetului pentru acest an, ce va avea loc vineri, punctul de pensie se va menține la valoarea de 1.442 de lei în 2021. Adică așa cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020. Începând din 2022, valoarea va crește cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

În plus, în acest an, autoritățile și instituțiile publice nu acordă vouchere de vacanță, și se taie sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de coronavirus, cu excepţia prefectului şi subprefectului. Alte sporuri incredibile, precum cele de AICI, rămân, însă, neatinse.

Voucherele de vacanta, eliminate, pensiile, inghetate iar studentii vor plati jumatate din pretul transportului in comun. Guvernul a adoptat OUG
Studenti, intr-o gara

Studenții vor protesta față de hotărârea de retragere a gratuității transportului

O altă decizie a fost abrogarea articolului de lege ce acorda gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Acum în loc de gratuitate, studenții în vârstă de până la 26 de ani beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval.

Un sindicat al elevilor, numit Sindicatul Elevilor și Studenților Militanți, a anunțat, joi, printr-un comunicat de presă, că va avea loc un protest intitulat “Marșul Pomanagiilor Împotriva Neoliberalismului”, ”aluzie la ironiile mediatice asupra subiectului”. Evenimentul este programat sâmbătă, 20 februarie, în București. Mai întâi, la sediul USR, apoi la cel al PNL și în cele din urmă în fața Guvernului. ”La miting sunt așteptate aproximativ 40 de persoane, iar organizatorii anunță că vor fi respectate măsurile de distanțare socială și protecție. Evenimentul este deschis oricărui participant, indiferent de vârstă sau de ocupație”, au anunțat organizatorii.

Florin Cîțu, reacție dură după decizia CES

Consiliul Economic și Social (CES) nu și-a dat acordul pentru proiectul de buget pe anul 2021 propus de Guvernul Cîțu. Prim-ministru a avut o reacție dură la această hotărâre, precizând că România are nevoie de ”o reformă din temelii”. Mai multe detalii, AICI!

”Este nevoie de reformă. Din temelii. Premieră în România. Consilul Fiscal consideră că România are, în acest an, un buget credibil care menține în plan principal investițiile. Acesta este avizul profesioniștilor. Astăzi, însă, bugetul a fost și la Consiliul Economic și Social pentru avizare. Un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor. Trebuie să știți și acest adevăr. Cum credeți că o să fie avizul acestui consiliu politic? Vreau să comparați avizul de azi cu avizele date bugetelor care au distrus România în perioada 2017-2019”, a fost replica premierului Florin Cîţu, pe Facebook.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...