CES nu este de acord cu proiectul de buget pe 2021 propus de Guvernul Cîţu. „Este nevoie de reformă”

Iancu Andreea 18.02.2021, 18:15
CES nu este de acord cu proiectul de buget pe 2021 propus de Guvernul Cîţu. „Este nevoie de reformă”

Consiliul Economic și Social nu și-a dat acordul pentru proiectul de buget pe 2021, pe care Guvernul Cîțu l-a propus. Decizia membrilor CES nu a luat însă prin surprindere Executivul, premierul României reacționând dur în urma deciziei luate astăzi.

Reacție dură din partea premierului Florin Cîțu după decizia CES

Bugetul pentru anul acesta pare să se lovească de o serie de piedici, fiind unul dintre cele mai disputate proiecte din istorie. După ce mulți s-au grăbit să conteste unele dintre măsurile care vizează eliminarea de sporuri sau beneficii pentru cetățeni, bugetul „de austeritate”, după cum a fost numit de către unii specialiști, a ajuns și pe masa membrilor Consiliului Economic și Social pentru avizare. Deși această instanță este una consultativă, decizia CES l-a determinat pe premierul Florin Cîțu să reacționeze dur.

Legea plafonărilor și proiectul de lege privind bugetul pentru 2021 a dus la avizul negativ din partea CES. Totodată, de același răspuns s-a lovit și ordonanța de urgență a guvernanților, prin care se stabilea eliminarea voucherelor de vacanță, înghețarea punctului de pensie în 2021 și eliminarea transportului gratuit pentru studenți. Totuși, aceste avize sunt consultative.

Este nevoie de reformă. Din temelii. Premieră în România. Consilul Fiscal consideră că România are, în acest an, un buget credibil care menține în plan principal investițiile. Acesta este avizul profesioniștilor. Astăzi, însă, bugetul a fost și la Consiliul Economic și Social pentru avizare. Un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor. Trebuie să știți și acest adevăr. Cum credeți că o să fie avizul acestui consiliu politic? Vreau să comparați avizul de azi cu avizele date bugetelor care au distrus România în perioada 2017-2019, a fost replica premierului Florin Cîţu, pe Facebook, după decizia CES.

„Ordonanța de austeritate”, discutată în ședința de Guvern de astăzi

Ce noi măsuri sunt prevăzute în proiectul de buget pe 2021

În cursul zilei de astăzi, Guvernul Cîțu se reunește într-o ședință în urma căreia se așteaptă adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă măsurile fiscal-bugetare pentru 2021. Acest act normativ ar urma să modifice și să completeze unele prevederi care se referă la reducerea de cheltuieli structurale, printre care și eliminarea unor sporuri. Printre noile măsuri aflate în dezbatere pentru bugetul pentru 2021 se numără creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2022 și eliminarea voucherelor de vacanță în acest an.

În România, astăzi, au fost prelungite voucherele de vacanţă emise în 2019 şi cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt în valoare de aproape 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă care nu au fost folosite. Ştiţi foarte bine, pe de o parte, industria ne spune că anul trecut a fost închisă, deci nu puteau să fie folosite voucherele de vacanţă, pe de altă parte, este nevoie, deci le-am dat voie să fie folosite anul acesta, deja sunt în circulaţie 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă. De aceea, voucherele de vacanţă care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor şi avem această economie la buget, a declarat premierul Florin Cîţu.

Totodată, gratuitatea transportului feroviar pentru studenți este înlocuit de reducerea de 50% la biletele de tren. În același timp, ordonanța de urgență ar urma să elimine sporurile de Covid, în cuantul de 30% din salariu, de care beneficiau angajații din prefecturi.

Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport, se arată în proiectul OUG.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...