Voucherele de energie, sub reflector: milioane de români, afectați direct

Gabriel Peneș 17.03.2023, 11:32
Voucherele de energie, sub reflector: milioane de români, afectați direct

Voucherele de energie, sub reflector. La aproape o lună de la debutul distribuirii ajutorului pentru încălzirea locuinței către persoanele vulnerabile, au fost înregistrate deja peste o jumătate de milion de plăți cu ajutorul cardului, achitându-se facturi în valoare de 155 de milioane de lei. Folosirea primei tranșe din ajutorul pentru încălzire este posibilă până la 30 iunie.

Voucherele de energie, sub reflector

Românii vulnerabili au utilizat 155 milioane lei pentru plata facturilor la utilităţi, prin intermediul voucherelor de energie, în perioada 20 februarie – 16 martie 2023, în total, fiind efectuate peste 500.000 de plăţi, din care 88.000 (17,6%) prin mijloace electronice, a informat, joi, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

„La mai puţin de o lună de la startul utilizării cardurilor pentru energie, mai mult de jumătate de milion de familii au folosit banii puşi la dispoziţie din fonduri europene pentru a-şi achita facturile. Beneficiarii au la dispoziţie trei metode de plată, pentru a achita repede şi simplu facturile la energie. Sunt 9.000 factori poştali şi agenţi poştali cu aparate optice pentru scanat documente, la care se pot plăti facturile. De asemenea, a crescut numărul celor care achită online, faţă de primele zile de utilizare a aplicaţiei.

Avem deja 88.000 astfel de plăţi. Am încercat, împreună cu Poşta Română, să punem la dispoziţia beneficiarilor toate informaţiile necesare pentru a-i sprijini pe parcursul implementării programului, iar pentru situaţiile punctuale aceştia primesc ajutor prin call center-ul dedicat 0319966″, a declarat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, potrivit unui comunicat al instituţiei, conform Agerpres.

Voucherele de energie, sub reflector: milioane de români, afectați direct
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat că au fost efectuate deja peste o jumătate de milion de plăți cu ajutorul voucherelor de energie folosite pentru achitarea facturilor la încălzire

Milioane de români, afectați direct

Până în prezent, peste 2,11 milioane de carduri de energie au ajuns la beneficiari, urmând ca numărul lor să mai crească pe măsură ce se soluţionează anchetele sociale.

Potrivit reprezentanților ministerului, în situația în care la un loc de consum sunt luate în calcul veniturile unei persoane care nu mai locuiește acolo, se recomandă:

a) reglementarea juridică a situației reale;

b) solicitarea unei anchete sociale la primărie, care să stabilească numărul și persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum. Rezultatul se transmite la Poștă, iar ulterior se actualizează lista.

Beneficiază de această măsură aproximativ 4 milioane de români, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde lei. Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare, şi poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

În baza cardului se pot efectua plăți în următoarele perioade:

  • Pentru tranșa I – valoare de 700 lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
  • Pentru tranșa II – valoare de 700 lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Cardurile se pot folosi până la 27 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....
Recomandări