Când expiră banii de pe cardurile de energie. Data-limită până la care pot fi folosite voucherele

Cazacu Alexandru, Mihai Ianoși 24.02.2023, 19:30
Când expiră banii de pe cardurile de energie. Data-limită până la care pot fi folosite voucherele

Începând cu 20 februarie 2023, românii care beneficiază de carduri de energie pot să își achite facturile. Distribuirea acestor carduri a început pe 1 februarie, însă banii de pe vouchere au o valabilitate, așa că nu pot fi utilizați pentru achitarea facturilor la nesfârșit. Când expiră banii de pe cardurile de energie, puteți afla în continuare.

Când expiră banii de pe cardurile de energie

În caz că nu știați, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene oferă românilor vulnerabili un sprijin pentru plata facturilor la energie. Acesta este în valoare de 700 de lei și se acordă de două ori pe an.

De cardurile de energie beneficiază românii care au venituri mai mici de 2.000 de lei. Mulți dintre beneficiari au intrat deja în posesia voucherelor, iar până luni la prânz, câteva mii dintre aceștia au achitat deja facturi.

După cum spuneam, aceste carduri au o anumită valabilitate, așa că românii care beneficiază de ajutorul de la stat trebuie să știe când expiră banii de pe cardurile de energie. Mai exact, sumele primite trebuie să fie folosite până la data de 31 decembrie, anul curent. Cu toate acestea, la oficiile poștale plățile se pot efectuate doar până la data de 27.12.2023.

Când expiră banii de pe cardurile de energie, în cele două tranșe

Cu ajutorul cardurilor de energie, beneficiarii pot efectua plăți în perioadele următoare:

  • Tranșa I – voucherul are o valoare de 700 de lei, iar plățile facturilor la energie pot fi efectuate în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
  • Tranșa a II-a – 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27 decembrie 2023.

Concret, pentru prima tranșă de bani primită pe cardul de energie, plățile facturilor trebuie făcute până la 30 iunie.

Cum se plătește cu cardul de energie în mediul online și în locurile unde nu există internet

Posesorii cardurilor de energie au la dispoziție trei variante pentru plata facturilor. Mai exact, plata poate fi efectuată la oficiul poștal, la poștaș sau electronic.

„Poștașul va avea cu el factura fiscală, chitanța și dovada serviciilor de mandat poștal și le va completa de mână. Când se va întoarce la oficiul poștal, acesta va introduce datele notate în sistemul informatic”, a explicat ministrul Marcel Boloș, potrivit Antena 3.

După cum spuneam, plata poate fi făcută și în mediul online. Beneficiarii cardurilor de energie trebuie să acceseze aplicația informatică introducând seria cardului. Aceștia vor face plățile cu ajutorul a trei documente, adică cartea de identitate, cardul de energie și factura. Cei care aleg această modalitate de plată trebuie să aibă o adresă de e-mail valabilă.

Când expiră banii de pe cardurile de energie
Când expiră banii de pe cardurile de energie

Ce facturi pot fi plătite cu cardurile de energie

Românii care beneficiază de carduri de energie pot achita cu acestea facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale folosite la încălzire.

Ajutorul de la stat are forma unui card emis pe suport de hârtie. Cu acesta, beneficiarii pot achita (total sau parțial) facturi de energie. După cum am menționat și anterior, banii se acordă în două tranșe a câte 700 de lei fiecare.

De asemenea, beneficiarii pot plăti facturi curente sau restante, însă doar pentru locul de consum de la domiciliul lor. Potrivit sursei citate, cu un singur card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea banilor.

Românii vor putea folosi cardurile de energie și la plata facturilor restante

Mai mulți români au încercat să plătească facturile restante, însă lucrătorii de la Poștă nu ar fi vrut să le primească facturile de anul trecut. În acest context, Marcel Boloş a anunțat că se pot plăti și facturi restante cu cardul de energie, inclusiv cele din luna septembrie 2022.

„Sunt lucruri inerente oricărui început de drum, pentru că, într-adevăr, spre exemplu, facturile mai vechi, noi am spus că inclusiv cele din luna septembrie 2022 pot să fie primite pentru decontare.  Aceste lucruri se vor regla în timp și spun încă o dată, că pot să fie inclusiv facturi și datorii restante plătite de la furnizorii de energie cu luna septembrie 2022”, a precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...